Grupul Volksbank si actionarii RZB au cazut astazi de acord asupra sumei de 485 milioane euro pentru participatia detinuta la Raiffeisen Zentralbank. Detaliile tranzactiei nu au fost inca stabilite.

Reprezentantii celor doua parti sustin ca se afla in continuare in negocieri, refuzand sa dea informatii suplimentare.
Volksbank conteaza pe vanzari de active pentru a-si consolida rezervele de capital. Cat despre rezultatele testelor de stres, efectuate de autoritatile europene in sistemul bancar, acestea urmeaza sa fie publicate luna viitoare. Volksbank este a patra banca din Austria dupa valoarea activelor.

Analistii considera ca vanzarea participatiei la RZB si a operatiunilor est-europene controlate prin compania Volksbank International (VBI) reprezinta o miscare vitala pentru incercarea institutiei financiare de a trece testele de stres.

O banca rusa de stat, principalul cumparator?

Surse apropiate discutiilor spun ca principalul candidat pentru preluarea VBI ar fi banca rusa de stat Sberbank. Aceasta din urma nu vrea sa preia si operatiunile din Romania inainte de restructurarea si readucerea acestora pe profit. Volksbank Romania este cea mai mare divizie din cadrul VBI.

Directorul general al Sberbank, German Gref, a fost recent la Viena pentru a face o oferta de 750 milioane euro pentru VBI, conform unor surse apropiate situatiei.

Directorul general al Volksbank, Gerald Wenzel, afirma in luna aprilie a acestui an, ca se asteapta ca banca sa treaca testele de stres. Potrivit lui Wenzel, "nota de trecere" in cadrul testelor de stres se situeaza la 5% din activele ponderate la risc.

Rata capitalului de rang intai in raport cu intreaga expunere a bancii a urcat la 9,4% la finele anului trecut, de la 9,2% in 2009, insa testele de stres au o abordare mai exigenta in privinta capitalului acceptat pentru calcularea acestui indicator.

Volksbank International controleaza zece banci din noua tari in Europa Centrala si de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croatia, Romania, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia-Hertegovina.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in portofoliul de active al Volksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, urmata de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) si Slovacia (1,4 miliarde de euro).

Grupul Volksbank a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa vanda 51% din VBI, pretul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alti actionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank si Banca Populara Caisse d'Epargne.