Octavian Turcan a primit o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, in acelasi dosar, informeaza Mediafax.

In 12 octombrie 2010, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul Instantei Supreme i-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa si pe Alexandru Stoian, soferul lui Vintu, pentru complicitate la aceasta infractiune.

Popa a fost condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare, pentru frauda, in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas, in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii, in 2000, in urma careia mai mult de 100.000 de romani si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, care garantase, a fost obligat sa plateasca circa o suta de milioane de euro compensatii. 

La scurt timp de la prabusirea, in mai 2000, a Fondului National de Investitii, Popa a plecat din tara. Aproape doi ani mai tarziu, autoritatile romane au emis pe numele lui un mandat international de arestare.  Procurorii au stabilit, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vintu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro. 

"Suma ii era necesara condamnatului pentru a se ascunde, in scopul de a nu fi descoperit de autoritatile indrituite sa puna in executare mandatul european de arestare emis pe numele sau, pentru executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie", potrivit procurorilor. 

In acest scop, arata procurorii, Sorin Ovidiu Vintu ar fi identificat si modalitatile concrete de transfer al banilor, menite sa previna identificarea tranzactiilor si persoanelor implicate in aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus in executare de Octavian Turcan. 

De asemenea, procurorii au mai stabilit ca, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vintu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o alta transa, de 20.000 euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritatile judiciare. 

Dupa arestarea, lui Nicolae Popa, in 2 decembrie 2009, de catre autoritatile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vintu si Alexandru Stoian "au desfasurat actiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul ingreunarii procedurii de extradare a acestuia in Romania", mai arata procurorii.