Banca Centrala Europeana a eliberat pe reteta o criza incipienta a creditelor, prin operatiunile sale de refinantare pe termen lung. Rezultatul aparut pe pietele financiare a ascuns o deteriorare de baza, dar este putin probabil ca toata aceasta situatie sa mai dureze mult, a scris George Soros in FT.

Problemele fundamentale nu au fost rezolvate, diferenta dintre tarile creditoare si cele debitoare continua sa se adanceasca. Criza a intrat in ceea ce poate fi o faza mai putin volatila, dar evident letala.

George Soros sustine ca de la debutul crizei, pentru toti ruperea zonei euro a fost de neconceput, deoarece toate finantele statelor au fost atat de profund amestecate. Dar, datorita operatiunilor de refinantare pe termen lung si dezgustului tarilor fata de obligatiunile internationale, George Soros crede ca in termen de "cativa ani destramarea zonei euro ar putea deveni posibila fara un colaps - dar ar lasa bancilor centrale ale tarilor creditoare posibilitatea de a detine pretentii mari, care ar fi greu de pus in aplicare impotriva bancilor centrale din tarile debitoare.