Madrid a identificat o formula acceptabila pentru cererea de ajutor financiar, o schimbare semnificativa a pozitiei fata de aceasta vara, si asteapta sa fie rezolvati factori externi, precum modul in care vor fi influentate tari membre ca Italia. 

Un oficial din Ministerul Economiei si Finantelor a declarat ca Spania nu are nevoie de noi fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, dar nu va avea probleme in a cere o linie de credit pentru a intruni conditiile BCE pentru achizitiile de obligatiuni. 

Inainte de a putea transmite solicitarea, va fi necesar un acord asupra coordonarii cu partenerii europeni ai Spaniei. Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, a afirmat clar ca vede o cerere de ajutor din partea Spaniei doar in ultima instanta. Berlinul este, de asemenea, ingrijorat in privinta efectelor asupra membrilor mai slabi ai zonei euro. 

Oficialii europeni sunt divizati referitor la impactul unei cereri de ajutor a Spaniei asupra Italiei. Unii cred ca ar reduce costurile de imprumut ale guvernului de la Roma, in timp ce altii afirma ca Italia va fi fortata imediat de pietele financiare sa ceara un ajutor similar. 

Guvernul Spaniei nu considera ca trebuie sa actioneze imediat, a spus oficialul, intrucat costurile de imprumut ale tarii au scazut fata de aceasta vara, si ar putea astepta sa vada daca pietele de obligatiuni anticipeaza noi scaderi.  Spania nu va utiliza linia de credit pe care o va cere zonei euro, a spus oficialul spaniol. 

Statul va fi nevoit insa sa respecte conditii de austeritate pentru a accesa Mecanismul European de Stabilitate si sustinerea BCE. Aceste conditii nu vor necesita, insa, impunerea de noi masuri de austeritate, fiind suficiente cele deja adoptate, a adaugat el. 

Oficialul a comparat interventia BCE cu o "bomba atomica", care poate fi folosita doar o singura data.  "Nu arunci o bomba atomica pur si simplu. Trebuie coordonata si discutata. Dar suntem in aceeasi barca", a spus oficialul Ministerului Finantelor si Economiei. 

Efectul unei cereri de ajutor ar putea fi suficient pentru a conduc la o scadere puternica a costurilor de imprumut, considera Spania.  "Daca cerem ajutor, s-ar putea ca BCE sa nu fie nevoita sa cumpere nicio obligatiune", a spus el.  Spania va ramane activa pe pietele financiaresi nu va incerca sa ceara BCE sa mentina o limita la rabdamentele obligatiunilor pe zece ani.