In luna februarie a anului trecut, Red Bull i-a construit snowboarder-ului Shaun White propria partie de o jumatate de milion de dolari, dar intr-un loc atat de indepartat incat trebuie sa mearga la antrenamente cu elicopterul. Acolo, White a inventat cel mai periculos si totodata spectaculos truc din repertoriul sau: McTwist 1260, in care se da peste cap in timp face trei intoarceri si jumatate tinandu-se de placa.

Saritura l-a propulsat in luna ianuarie in fruntea clasamentului la Jocurile Winter X din Aspen si l-a transformat intr-un superstar al sportului. Medalia de aur castigata la Aspen i-a adus un premiu de 40.000 de dolari, insa comparativ cu sumele obtinute din contractele de publicitate, acestia ar putea fi considerati bani de buzunar. Anul trecut, White, in varsta de 23 de ani, a primit 7,5 milioane de dolari de la companii precum: producatorul de placi de snowboard Burton, Red Bull, Ubisoft sau AT&T, transformandu-l intr-unul dintre sportivii cu cele mai mari castiguri de la Olimpiada de Iarna din Vancouver.

Nici patinatoarea Kim Yu-Na nu se poate plange la capitolul finante personale. In 2009, sariturile ei spectaculoase i-au adus titlul de campioana mondiala, campioana in Finala Grand Prix si campioana a Celor 4 Continente, precum si castiguri de 150.000 de dolari numai din premii. Tanara de 19 ani a devenit, de asemenea, rasfatata companiilor din tara natala, obtinand 7,5 milioane de dolari de la sponsori ca Hyundai, Kookmin Bank, Nike sau Procter & Gamble. Telefonul “Yu-Na Haptic” de la Samsung Electronics a fost lansat in mai anul trecut si pana in decembrie a depasit toate recordurile companiei, cu peste 1 milion de vanzari.

White si Yu-Na sunt dependenti de sponsori pentru a putea sa traiasca din sport. Criza economica a facut insa medaliile de aur sa devina din ce in ce mai greu de transformat in bani si multi dintre participantii la Jocurile Olimpice de Iarna au privit neputinciosi cum sponsorii s-au rarit. Chiar si White a pierdut contracte cu American Express si Hewlett Packard.

Top sportivi cu castiguri de peste 1 milion de dolari
Sportiv
Castiguri in anul 2009
1. Shaun White, SUA 8 milioane $
2. Kim Yu-Na, Coreea de Sud 8 milioane $
3. Lindsey Vonn, SUA 3 milioane $
4. Ted Ligety, SUA 2 milioane $
5. Apolo Anton Ohno, SUA 1,5 milioane $
6. Bode Miller, SUA 1,3 milioane $
7. Gretchen Bleiler, SUA 1 milion $
8. Lindsey Jacobellis, SUA 1 milion $
9. Hannah Teter, SUA 1 milion $
10. Maria Riesch, Germania 1 milion $

Sursa: Forbes.com