Ratingurile pentru credite pe termen lung au fost coborate de la "B" (categoria "speculativ ridicat") la "CCC", cu perspectiva negativa, potrivit unui comunicat al S&P.

Aceasta perspectiva reflecta posibilitatea ca bancile sa fie retrogradate din nou, daca agentia considera ca este probabila intrarea institutiilor financiare respective, conform criteriilor S&P, in incapacitate de plata (default).

EFG si NBG sunt prezente in Romania prin intermediul Bancpost, respectiv Banca Romaneasca, iar Alpha Bank si Piraeus Bank activeaza pe piata locala sub brand propriu.

Calificativul "CCC" este chiar deasupra categoriei de default cu perspective reduse de recuperare ("CCC-" pana la "C") si cu patru trepte deasupra ratingului "D", ultimul de pe scara de evaluare a S&P, atribuit in situatii de incapacitate de plata.

Ce inseamna calificativul dat de S&P pentru subsidiarele din Romania ale bancilor retrogradate

Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) declara, in urma cu o saptamana, ca bancile elene vor continua sa sprijine subsidiarele din Romania, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia.

Agentia de rating Moody’s, pe de alta parte, sustine ca bancile grecesti nu vor retrage linii de finantare de la subsidiarele din Romania, insa daca vor avea nevoie de capital in cazul unei crize suverane ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor locale.

"Nu ne asteptam ca bancile-mama din Grecia sa retraga fonduri semnificative de capital de la subsidiarele din Romania in viitorul apropiat. Insa, daca bancile-mama vor avea nevoie de capital ca urmare a unei crize suverane in statul elen, ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor romanesti, similar cu vanzarea recenta de catre Eurobank EFG a subsidiarei poloneze catre Raiffeisen Bank", declara, in urma cu o saptamana Nondas Nicolaides, analist senior la Moody's.

Grecia sta sa cada. Ce efecte ar avea asupra Romaniei intrarea in incapacitate de plata a statului elen

Oficialul Moody's a mai spus ca, pana in prezent, nu au existat probleme serioase de lichiditate la subsidiarele din Romania ale bancilor elene si crede ca, in caz de nevoie, Banca Nationala a Romaniei va furniza lichiditate pentru a sprijini subsidiarele bancilor grecesti, precum si a altor banci.

Decizia S&P de astazi vine ca o consecinta a reducerii cu trei trepte a ratingulului Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume.

Grecia a primit cel mai slab rating de tara din lume, sub Pakistan. Chiar si asa, a imprumutat 1,63 mld. euro, cu un randament mai mic decat Romania

Agentia a reamintit ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca incapacitate de plata.

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.