Rectificarea bugetara, a doua din acest an, va fi una negativa, deoarece totalul incasarilor este sub nivelul prognozat, iar cresterea economica sustinuta de productia din agricultura nu a adus si venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat si caracterizat de evaziune fiscala ridicata.

"Chiar daca a inregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizata si nu s-a reflectat si in incasari importante la buget. Pe acest fond, incasarile totale se cifreaza cu 700 milioane lei sub prognoza, astfel ca se impune efectuarea unei rectificari bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin cresterea deficitului", au spus sursele citate.

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB. Dupa primele noua luni, deficitul bugetului general consolidat se plaseaza la 2,5% din PIB.

In conditiile in care nu isi permite sa depaseasca tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Guvernul va taia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse in buget. Lista ministerelor care vor suferi taieri de buget va fi stabilita in urma discutiilor pe care premierul Emil Boc le va avea in perioada imediata cu fiecare ministru in parte.

Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuata la inceputul lunii august, pentru sanatate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor si 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate si gratuite. Nemultumit de putinii bani primiti, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sanatatii.