Depozitul a fost constituit chiar de Fondul de Garantare al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM), institutie unde actionar majoritar este statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, potrivit mai multor surse din piata bancara, citate de Mediafax.

Pe langa garantiile acordate pentru creditele atrase de intreprinderile mici si mijlocii, FNGCIMM este institutia prin care Guvernul acorda garantii la creditele ipotecare, prin programul Prima Casa.

Potrivit acelorasi surse, un depozit mai mare ar fi fost constituit de catre un dezvoltator imobiliar, insa drept colateral la un credit atras de la Bank of Cyprus, iar acea suma nu a facut obiectul acordului cu Marfin Bank Romania.

Fiind vorba de o suma atat de mare, plasamentul a fost o decizie a Consiliului de Administratie al Fondului, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerul Economiei si Agentia pentru IMM-uri.

Potrivit Bancii Comerciale Romane, una dintre institutiile cele mai active din programul Prima Casa, valoarea medie a unui credit pentru locuinte se situeaza la nivel national la circa 38.000 de euro (165.000 de lei).

In aceste conditii, suma depusa la Bank of Cyprus de catre FNGCIMM echivaleaza cu garantiile cumulate aferente unui numar de aproape 1.300 de credite, intrucat Fondul acopera incepand de anul trecut doar jumatate din valoarea contractata.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a anuntat in 1 aprilie, la declansarea crizei sucursalei Bank of Cyprus, ca BNR negociaza gasirea unei solutii de transfer a depozitelor sub jurisdictie romaneasca, declaratie nuantata ulterior de oficialii bancii centrale.

"Au intervenit bunele relatii si capacitatea de negociere si s-a ajuns la aceasta decizie de suspendare a activitatii in vederea identificarii unui cumparator, care in opinia BNR este o masura de protectie a depunatorilor, in sensul ca banca cumparatoare va prelua si activele si pasivele, si depozitele vor trece sub incidenta legii romanesti", spunea atunci Vasilescu.

Dupa mai bine de trei saptamani de negocieri, Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro. La aceste sume rezulta ca circa o treime din valoarea depozitelor Bank of Cyprus preluate o reprezinta plasamentul FNGCIMM.

La finalul afacerii, Vasilescu a reiterat ca banca centrala a negociat si s-a implicat direct in rezolvarea situatiei.

Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.

In cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri de pana la 60% din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA - IFN (FNGCIMM SA - IFN) a fost infiintat in decembrie 2001 prin HG 1211/2001 pentru sustinerea activitatilor intreprinzatorilor (IMM-uri, societati cooperatiste si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice potrivit legii).

FNGCIMM faciliteaza accesul la finantari prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.

Cipru a ajuns in luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro si FMI vor imprumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, iar fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki, fosta Marfin) a fost inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare au fost transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.