"Este o emisiune de redebut al noastru pe segmentul acesta, de retail. Nu am mai emis pentru populatie din 2005, cand emiteam in forma materializata. Deci, este un instrument cu totul nou si am vrea sa fie un succes. Randamentele la care emitem noi, statul, sunt destul de mici", a declarat Stefan Nanu, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca trebuie sa se gaseasca un moment de piata favorabil.

"Foarte importanta va fi strategia de marketing. Vom merge pe multe fronturi. Va fi probabil un program de prezentari prin orasele mari din tara, vor fi niste prezentari la Ministerul Finantelor, la Bursa, trebuie foarte bine marketat. Si am ales unul dintre criteriile cele mai importante in procesul de selectie a bancilor din sindicat: distributia, puterea de vanzari. Ne intereseaza foarte mult distributia acestei emisiuni. Ca si maturitate va fi probabil in orizontul 1-3 ani, doi ani e foarte probabil", a mai spus directorul Trezoreriei.

Stefan Nanu a precizat ca se va merge pe o denominare mai mica decat pe interbancar. "Probabil vom incerca la 1.000 lei titlul si volumul vom vedea... in functie de cerere. Nu va fi un volum mare, precum cel emis de Primaria Capitalei", a mai spus Stefan Nanu.

Guvernul a aprobat, in luna noiembrie anul trecut, actul normativ prin care reglementeaza instrumentul de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice, care vor fi emise pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti, ca si instrument de retail, utilizat in majoritatea tarilor Uniunii Europene.

Noul instrument introdus prin Hotarare de Guvern va reprezenta o alternativa sigura de investitie sau economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de stat vor fi emise in forma dematerializata. Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa selecteze un grup de institutii financiare care vor actiona ca intermediari si vor asigura distributia emisiunii in randul investitorilor”, anunta atunci Ministerul Finantelor.

Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toti cetatenii, intr-un mod simplu si transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumparate in mod direct si ulterior, tranzactionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei. Persoanele fizice vor putea cumpara titlurile de stat in mod direct, iar ulterior le pot tranzactiona prin intermediul bursei.

"Interesul populatiei pentru titlurile de stat a crescut in ultimii ani, pe de o parte datorita facilitatilor fiscale in cazul achizitionarii si/sau tranzactionarii titlurilor de stat si pe de alta parte datorita schimbarilor de comportament investitional, acestea reprezentand o alternativa sigura de investitie, garantata de statul roman. In eforturile sale de a le face cat mai accesibile unui segment cat mai larg de investitori de retail, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10.000 lei la 5.000 incepand cu data de 1 octombrie 2013", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit Codului Fiscal, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe castig, in comparatie cu alte instrumente de economisire/investitii.