"Eu cred ca trebuie sa fie principii unitare care sa ghideze acest proces. Asta e o idee. In mod inevitabil, daca vrei sa institui credibilitate, trebuie sa iti respecti promisiunile pe care le-ai facut", a declarat Croitoru pentru Mediafax. El a adagat ca nu doreste sa fac alte comentarii privind aceasta intentie a Guvenului.

Reactia ministrului Afacerilor Europene si a Ministerului Finantelor

Motivele care au stat la baza elaborarii proiectului de lege care limiteaza despagubirile pentru fostii proprietari la 15% din valoarea de piata a imobilelor "vor fi explicate in detaliu", a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. 

"Vorbim de un proiect de lege in prima lectura si dupa aceea vom vedea ce rezulta (...). Vor fi explicate in detaliu motivele pentru care s-a ajuns la o asemenea situatie. Este vorba de cateva considerente, dar nu as vrea sa intru in detalii, nefiind eu specialistul pe acest domeniu", a spus Orban. 

La randul sau, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, spune ca trebuie avut in vedere stocul de dosare ramas, mentionand ca s-a facut "un calcul atent". 

"Este o propunere. In primul rand, trebuie sa ne uitam la stocul de dosare ramas si la ceea ce ne permitem in momentul de fata, in contextul actual al crizei din punct de vedere fiscal. Acest calcul a fost atent facut, ne-am uitat inclusiv la precedente create de CEDO, dosare solutionate de CEDO, si suntem in linie", a afirmat Dragoi.

Despagubirile pentru imobilele nationalizate vor fi platite de stat fostilor proprietari in limita a doar 15% din valoarea reala a bunului, pe o perioada esalonata intre 10-12 ani. Termenul de depunere a dosarului este unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Aceste modificari au fost avansate de Guvern intr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica si ulterior transmis Parlamentului. 

"Atat isi permite statul sa aloce", a declarat, la Guvern, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Dorina Danielescu

Vor fi eliminate de asemenea si masurile reparatorii prin acordarea in natura a proprietatii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptata doar plata despagubirilor in conditiile acestui proiect de lege. 

Pentru depunerea dosarului de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile, informeaza Mediafax.

Modificarile sunt avansate de Guvern, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut Romaniei ca in termen de 18 luni sa adopte o noua lege pentru despagubirile legate de imobilele nationalizate in comunism, termen care expira in Luna iulie a acestui an.

Guvernul a decis, la mijlocul lunii martie, sa suspende pentru sase luni emiterea titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist.  Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate.  Acestea pot fi valorificate in prezent doar prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea, intrucat in iunie 2010 Guvernul a suspendat pentru doi ani preschimbarea in titluri de plata. 

Anterior, persoanele ale caror imobile au fost nationalizate puteau primi despagubiri banesti in numerar, in limita sumei de 500.000 lei, iar daca despagubirea cuvenita depasea acest cuantum, diferenta era acoperita cu actiuni la Fondul Proprietatea. 

In prezent, statul mai detine, prin Ministerul Finantelor, doar 2,66% din actiunile Fondului Proprietatea, insa mai poate acorda despagubiri doar 0,04% din titlurile FP. Un pachet reprezentand 2,62% din actiunile Fondului este blocat la Depozitatul Central deoarece statul a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport in actiuni la alte companii. 

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Din martie 2008 a fost permisa vanzarea actiunilor Fondului Proprietatea, iar in ianuarie 2011 societatea a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti. 

In prezent, persoanele fizice romane mai detin doar 30,6% din actiunile Fondului Proprietatea, in timp ce firmele din Romania au 9,56%. Investitorii straini au ajuns cei mai mai actionari prin achizitiile realizate incepand din martie 2008 si mai vizibil dupa listarea la Bursa. Investitorii institutionali straini detin 46,87% din titluri, iar actionarii persoane fizice nerezidente au 8,57%.