"Am vrea sa dam credite si la studenti, dar la cat de multi studenti sunt si cati studenti ar trebui sa fie ... este o mare discutie. Ne-am umplut de studenti si pe de alta parte absolventii facultatilor nu stiu sa scrie cu litere de mana. Sunt foarte multe universitati si atunci problema este ca nu sunt gradate. Nu este ca in SUA, unde daca termini o anumita facultate automat intri intr-un anumit segment, te angajezi la un anumit loc de munca", a spus Cretu, intr-o conferinta.

Directorul de vanzari al OTP Bank a mai explicat ca facultatile din Romania nu sunt clasificate. De aceea, angajatorii nu pot miza ca absolventii de studii superioare sunt pregatiti din punct de vedere profesional, iar institutiile financiare nu au incredere in stabilitatea veniturilor lor.

"Ei practic nu stiu mare lucru cand termina facultatea si atunci cum sa le dai un credit? Termina facultatea de automatica de la Politehnica si lucreaza in publicitate sau termina ASE-ul si se angajeaza la Coca-Cola pe distributie. Pana nu se va normaliza fluxul gimnaziu-liceu-facultate-loc de munca risti sa nu ti se plateasca creditul sau sa il plateasca pana la urma parintii si atunci mai bine dai direct parintilor", a spus oficialul OTP Bank Romania.

Cretu a continuat apoi: "Toate bancile straine care dau credite, nu acorda sumele de bani studentilor ci unei anumite universitati pentru finalizarea studiilor. Banca respectiva finanteaza succesul candidatului. La noi succesul candidatului absolvent este greu de previzionat, nu putem sti daca un absolvent isi gaseste loc de munca”.

Potrivit noii legi a educatiei, studentii care provin din familii cu venituri reduse beneficiaza de un sistem de imprumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat prin Agentia de Credite si Burse de Studii.

Imprumuturile luate pot acoperi taxele de scolarizare si cheltuielile personale pe intreaga perioada a studiilor. In plus, absolventii care-si exercita profesia cel putin cinci ani in mediul rural, sunt scutiti de plata a 75% din imprumut, aceasta parte fiind preluata de catre stat, in valoare de cel mult 5.000 lei.

Totodata, directorul de vanzari al OTP Bank crede ca sumele necesare finalizarii studiilor nu sunt ridicate in Romania. Ele se situeaza in jurul a 1.000 de euro pe an. In plus, studentii romani sunt in general sustinuti de parinti pe bancile universitatilor, afirma Cretu.

Ce-si doresc bancile si de ce clienti au parte

Directorul OTP a vorbit despre clientul bun-platnic, care isi ramburseaza un credit pana la final, care stie ce inseamna un card de credit sau o datorie pe termen lung sau care nu a intarziat mai mult de doua zile in plata unui imprumut luat pe 30 de ani.  

Totodata, directorul adjunct al diviziei de management al produselor de retail, Simona Stanciu, a explicat ca in ceea ce priveste acordarea unui imprumut conteaza istoricul de creditare din ultimii doi ani.

"Ceea ce conteaza este istoricul recent si informatia legata de veniturile recente. Conteaza foarte mult profilul actual al clientului si cum s-a comportat in ultimii doi ani. Si in sens negativ si in sens pozitiv. Un client care a avut sau are un credit, are un profil mai bun de risc decat unul care nu a avut un imprumut", a spus Stanciu.

Esti cu ratele la zi? Atunci ai mai multe sanse sa primesti un credit decat o persoana care n-are datorii la banci, pentru ca esti considerat client bun-platnic, potrivit oficialilor OTP Bank.

Cretu sustine ca romanii aleg o banca in functie de rata creditului, dar nu sunt atenti la suma totala de plata si nici la dobanda anuala efectiva (DAE).

In ceea ce priveste imprumuturile in lei, Cretu spune ca, din cauza dobanzilor ridicate, creditele ipotecare in moneda nationala nu sunt solicitate in prezent.

"Ca sa putem da un credit profitabil in lei trebuie sa avem o dobanda undeva in jurul a 10-12%, ceea ce inseamna o diferenta de circa sapte procente fata de euro si o rata dubla. Astfel, scade si capacitatea de imprumut, iar riscul valutar devine insignifiant in raport cu rata dubla", a declarat oficialul OTP Bank.