Cel putin 6.600 de studenti romani se asteapta la un salariu net de 800 de euro dupa absolvire, iar majoritatea cred ca isi vor gasi intr-o perioada medie de patru luni dupa terminarea facultatii un loc de munca, arata rezultatele unui sondaj al institutului german de cercetare Trendence.

"Va trece criza pana termin eu facultatea si ma astept sa castig un salariu de minim 3.000 de lei (715 euro) la primul loc de munca. O sa invat in facultate si o sa fiu competenta, asa ca nu vad de ce nu mi s-ar oferi acesti bani", sustine Cristina Luca, studenta in anul I la Facultatea de Geografia Turismului, care isi doreste sa devina ghid turistic. Nu de aceeasi parere sunt insa angajatorii.

"Piata salariilor pentru tinerii absolventi s-a degradat constant mai ales in ultimii doi ani, iar dorintele lor sunt nerealiste. Angajatorii sunt mai prudenti in acordarea de salarii nete mari, pentru ca nu stiu cum va arata Codul Fiscal anul viitor si ce contributii sociale ar putea plati la un salariu net de 800 de euro pe luna. Nu cred ca se va reveni la ritmul de crestere a ofertelor salariale din anii anteriori", sustine Adrian Lupulescu, directorul de HR al Freescale Semiconductor Romania.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar