Romanii care au raspuns afirmativ la intrebarea "Ati intrat in datorii in 2011?" sunt mai mult decat dublu fata de cehi si polonezi.

Asadar, dintre restantierii romani 66% spun ca au datorii la utilitati. Urmeaza cei cu rate la banci, pentru diverse imprumuturi - 54%, dar si care nu-si mai pot achita creditele pentru locuinte - 45%. Multi datornici sunt si la companiile de leasing.

Culmea, romanii nu s-au invatat minte si s-au incurcat si mai tare in datorii: 15% s-au imprumutat din nou pentru a plati un credit vechi, cifra mai mare decat a fratilor cehi sau polonezi.

Din pacate, 10 datornici din 100 ajung sa fie executati silit pana la urma.

Ratele au crescut prea mult de la o Luna la alta asa ca Silviu Iovan, care a luat un credit de 35.000 euro, n-a mai putut sa le achite. A cerut o pasuire, insa banca a inceput procedura de executare silita. "Ei ce fac? Iti vand bunul la un pret mic, nu iti acopera creanta si in momentul acela, dupa ce ti-ai luat si bunul ipotecat se indreapta cu executare silita impotriva altor bunuri, proprietati in asa fel incat in dominoul acesta de lasa fara nimic, zero", povesteste Silviu.

A cerut in instanta amanarea executarii, dar si recalcularea dobanzii. Daca nu castiga, mai are o solutie, spun avocatii: sa-si vanda chiar el proprietatea.

"Ati vazut, exista si mafie imobiliara, preturile sunt din ce in ce mai mici. De obicei se achizitioneaza prin licitatie publica la a treia licitatie. Pretul este diminuat fata de cel de referinta cu cel putin 25%"
, explica Marius Coltuc, avocat.

Daca datoria ajunge la o companie de recuperare a creantelor, exista posibilitatea sa ii fie calculata din nou rata. Iata ce se poate intampla pentru cine are de platit lunar 800 de lei si castiga doar 1.000 de lei.

"Se dimensioneaza o rata pe care debitorul sa o poata sustine pe o perioada de timp indelungata, aproximativ 300 de lei", spune Isabela Iacob, director al unei companii de recuperare de datorii.

Evident, intelegerea nu-i scapa pe debitori de restante. Asta in conditiile in care aproape 80% dintre romani nu-si pot plati datoriile din cauza scaderii veniturilor. Doar jumatate dintre cehi si polonezi sunt in aceasta situatie. Studiul a fost realizat in cele trei tari la inceputul acestui an pe 1.000 de persoane.