Asta, în condițile în care miercuri seară, spun surse din PSD, ministrul Finanțelor a vorbit la o ședință a partidului despre o gaură uriașă la buget, de 11 miliarde de lei, și despre reducerea cheltuielilor cu proiectele sociale.

Un prim proiect social la care s-ar putea renunța este programul Cornul și laptele din școli și grădinițe, lansat din 2002.

Un alt program la care s-ar putea renunța este ”Primul ghiozdan” pentru copiii din clasele pregătitoare. De asemenea, un alt proiect, care nu a fost aplicat, dar care figurează ca proiect al PSD, este cel referitor la acordarea sumei de 10 lei pe zi copiilor care nu au absențe la școală.

Toate acestea au fost discutate, potrivit unor surse politice, în ședința de miercuri seara a Partidului Social Democrat, în contextul în care ministrul Eugen Teodorovici a vorbit despre un gol bugetar uriaș de 11 miliarde de lei și despre nevoia unei restructurări a întregului aparat administrativ - ceea ce presupune tăieri de cheltuieli la unele instituții de stat.

Mai trebuie spus că Guvernul are în plan ștergerea datoriilor unor companii de stat. Acest lucru este discutat chiar în ședința de Guvern de joi, unde se ia în discuție anularea unor datorii ale unor companii de stat din domeniul energiei - un exemplu fiind complexul energetic Hunedoara, care ar putea scăpa de datorii de aproximativ 270 de milioane de lei.

Rectificare bugetară pe 31 iulie și impozit progresiv pe pensiile speciale

Rectificarea bugetară va avea loc pe data de 31 iulie, iar până atunci ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, trebuie să vină cu o analiză referitoare la măsurile pe care le va lua, astfel încât, până la sfârşitul anului, să se încadreze în deficitul bugetar de 3%, au declarat surse politice, citate de Agerpres.

Data rectificării bugetare a fost decisă miercuri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

"În şedinţa CExN s-a stabilit că până pe 31 iulie ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, trebuie să vină cu o analiză cum se prezintă bugetul şi ce măsuri va lua pentru ca, până la sfârşitul anului, să se încadreze în deficitul bugetar de 3%. Pe 31 iulie se va face şi rectificarea bugetară", au precizat sursele citate.

Conform acestora, pentru reducerea cheltuielilor bugetare se ia în considerare un proiect potrivit căruia pensiile speciale vor fi impozitate progresiv. Alte măsuri care sunt avute în vedere sunt eliminarea unor programe sociale ce nu sunt eficiente şi restructurarea unor agenţii de stat.

Tot în şedinţa de miercuri s-a stabilit ca săptămâna viitoare să fie convocat un nou Comitet Executiv Naţional în care se va vorbi despre o remaniere guvernamentală, care să privească nu doar miniştrii, ci şi secretarii de stat, în condiţiile în care premierul urmează să prezinte o evaluare a fiecărui minister în parte.

Pe de altă parte, s-a decis ca noua conducere a Partidului Social Democrat - Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor - să meargă în fiecare filială judeţeană pentru a analiza rezultatele de la alegerile europarlamentare.