Proiectul propus de Executiv a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si patru "abtineri".

Potrivit raportului, taxa pentru emisii poluante este calculata, in noua forma, pe baza unor "criterii obiective" – tipul monitorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienti propusi de executiv, si permite taxarea corecta si reala a poluatorilor bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia.

Actul normativ votat de Senat modifica taxa pe poluare pentru autovehicule prevazuta de Ordonanta de urgenta 50/2008, taxa criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea taxei cu pana la 25 la suta, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa.

Taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara ca restituirea catre proprietarii de masini a diferentei dintre suma platita de catre acestia si noul nivelul al taxei va necesita, in acest an, fonduri de 240 de milioane de lei. Banii vor fi restituiti prin directiile judetene de finante, din bugetul Fondului de Mediu, a spus Borbely.

In privinta veniturilor aduse la buget de noua taxa, Borbely a spus ca circa 110.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si pentru care nu s-a achitat taxa de prima inmatriculare, in general masini cu norma de poluare Euro 3 si 4, si-au schimbat proprietarii, astfel ca venitul anual suplimentar la Fondul de Mediu s-ar ridica la circa 331 milioane lei.

Citeste si:

Taxa de autostrada. De cand platim ca sa circulam pe drumurile rapide. VIDEO

Ministrul Borbely: "Taxa auto dispare". Cu ce va fi inlocuita si de cand

Cum RECUPEREZI taxa de prima inmatriculare! PONTURI de la avocati!