Preşedintele Klaus Iohannis nu este prezent la şedinţa Executivului.

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei", a declarat premierul în deschiderea şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Viorica Dăncilă a anunţat că una dintre măsurile cuprinse în ordonanţa de urgenţă se referă la demararea unui program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, în parteneriat cu mediul de afaceri.

"Firmele private şi fundaţiile care vor construi în următorii doi ani de zile o astfel de grădiniţă vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiţiei", a explicat premierul.

Dăncilă a adăugat că o altă măsură cuprinsă în ordonanţă de urgenţă se referă la plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici.

"Ne gândim la cetăţeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie şi încercăm prin această ordonanţă să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României", a declarat ea.

Potrivit prim-ministrului, o altă prevedere se referă la "stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G, ţinând cont de experienţa altor state din UE" şi, totodată, "stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro privind prelungirea licenţelor 3 G".

"Tot în această ordonanţă am propus înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional pentru care vom aloca suma de 310 milioane lei în anul 2019", a menţionat premierul.

Dăncilă a adăugat că o altă măsură cuprinsă în OUG vizează "introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%".

"O altă măsură se referă la înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate, educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură", a explicat premierul.

Dăncilă a anunţat că OUG prevede şi "majorarea de la 1 septembrie, deci cu trei luni în avans, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei".

"Un alt punct din această ordonanţă prevede devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, la 1 septembrie 2020, aşa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învăţământ. Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei şi în anul 2019 tuturor angajaţilor din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv, atât pentru populaţie, cât şi pentru operatori, pentru cei care au investit în turism şi care anul trecut s-au bucurat de această prevedere", a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că un alt punct al OUG se referă la "creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019", aşa cum Guvernul s-a angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcţii la Alba Iulia în acest an, reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul construcţiilor, astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depăşească echivalentul a 500 de euro.

Un alt punct al acestei ordonanţe prevede "majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri", a informat premierul.

"Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5 la 1%", a completat ea.

Dăncilă a precizat că o altă prevedere vizează "creşterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei".

"Următorul punct din această ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta în cadrul şedinţei de astăzi presupune obligarea administraţiilor publice locale de raportare online a execuţiei bugetare începând cu 1 august 2019", a declarat premierul.

Dăncilă a spus că mai sunt şi alte măsuri cuprinse OUG, care "reglează raporturile dintre agenţii economici şi statul român, astfel încât cetăţeanul să fie cel care în final să beneficieze de un trai mai bun".

Prim-ministrul le-a cerut ministrului Economiei şi consilierului său pe probleme economice să dea cât mai multe detalii despre această ordonanţă, tocmai "pentru a putea avea o imagine clară a acesteia, a vedea de ce am luat aceste măsuri şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt beneficiile pe care le au cetăţenii în urma măsurilor luate de Guvernul României".