″Taxa pe lăcomia bancilor″, după cum au numit-o cei de la PSD, se transformă în ″stimulent pentru harnicie″, anunţa ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Altfel spus, doar băncile ″harnice″, adică cele care dau credite multe şi ieftine firmelor, şi le reduc ratele celor împrumutaţi în lei, vor plăti o taxă mai mică, sau chiar deloc.

Ministrul Finanţelor i-a chemat pe bancheri să le spună cum va fi modificată taxa mult contestată. Nu va mai fi calculată în funcţie de indicele ROBOR, ca în prezent, ci luând în calcul cotele de piaţă ale băncilor şi ″harnicia″ cu care aceste instituţii dau credite.

Băncile care vor da credite ieftine firmelor şi populaţiei vor avea cel mai mult de câştigat, spune ministrul. Doar aşa vor putea ajunge să achite o taxă mică sau nimic. În prezent, taxa pentru bănci este calculată în funcţie de nivelul indicelui ROBOR şi e aplicată tuturor activelor financiare pe care le au - de la titluri de stat, până la credite şi rezerve ţinute la Banca Naţională.

Florin Dănescu, preşedinte executiv asociaţia băncilor: „Este un punct nevralgic cel cu privire la un nou calcul al ROBOR, dacă rămâne cel vechi, dacă avem un nou indicator.″

Varianta discutată este că, în loc de ROBOR, să existe un alt indicator, calculat că medie a dobânzilor tranzacţiilor efective făcute de bănci, şi nu a cotaţiilor, că acum. Iar băncile să-şi reducă marjele proprii, şi implicit dobânzile, pentru că ratele la credite să scadă. Modificările aduse ordonanţei 114 ar putea fi adoptate de Guvern chiar săptămâna viitoare.

Luna viitoare, ar putea fi decisă şi amnistia fiscală, promisă încă din 2018. Vor fi şterse dobânzile şi penalităţile pentru impozitele şi taxele neplătite de companiile private şi de stat, iar datoriile iniţiale ar urma să fie plătite eşalonat. Nu intra aici prejudiciile făcute prin evaziune fiscală şi nici răspunderea penală în aceste cazuri.

“Spre 100 miliarde de lei sunt banii pe care România îi are de recuperat din aceste datorii - sunt sume foarte mari, pe care statul nu cred că are şanse să le recupereze″, spune Teodorovici.

Amnistia ar putea viza datoriile acumulate până în 2018. Potrivit datelor de la Fisc, printre cei mai mari datornici la stat sunt chiar companiile de stat.