Taxa profiturilor bancilor este contraproductiva si va fi platita de clientii institutiilor de credit, potrivit presedintelui executiv al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Daca acum vorbim despre o modalitate de a oferi credite mai ieftin, pare un pic contraproductiv sa vorbim despre alta masura care ar scumpi creditul. Pentru ca o taxa pe profiturile bancilor, asa cum este propusa, este clar ca va fi doar incasata de banci, dar va fi platita de clienti. Ce ne trebuie in Romania este un credit mai ieftin, nu mai scump", a spus van Groningen, intr-o conferinta.

Presedintele executiv al Raiffeisen a propus sa se implementeze standardele internationale de contabilitate, IFRS, pentru ca, in acest mod, sectorul bancar va plati mai multe taxe.  

Steven van Groningen a spus ca, momentan, nu exista discutii cu Guvernul, despre suprataxarea bancilor, dar ca ar trebui sa se consulte cu autoritatile in legatura cu aceasta propunere.

"Trebuie sa existe un proces normal de consultare, cum exista si in UE, adica sa existe o lucrare pe baza careia se discuta si exista consultari. Din pacate acest lucru nu se intampla si pierdem foarte mult timp si introducem foarte multe elemente de incertitudine in economia romaneasca, care nu sunt benefice. Daca vorbim despre taxarea bancilor, haideti sa ne uitam la ce se intampla la nivel european, nu sa venim repede cu o propunere de doua pagini, care nu este discutata cu nimeni", a continuat van Groningen.

O astfel de taxa este total nejustificata, deoarece se aplica profiturilor inregistrate de institutiile de credit si penalizeaza acele banci care au avut in trecut un comportament echilibrat si acum au profit.

Despre taxarea profiturilor bancilor, a vorbit si presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels. El a spus ca aceste taxare este o "idee foarte proasta" pentru ca va reduce posibilitatea bancilor de a-si creste capitalul.

Ce inseamna taxarea bancilor?

Mai multi senatori PDL au propus ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5%, din profitul din 2010. Daca va fi aprobata, masura va fi aplicata pe o perioada de trei ani.

Motivul senatorilor a fost urmatorul: de ani de zile, profitul bancilor este realizat din comisoane si taxe abuzive platite de clienti, la niveluri exagerat de mari, in tara lor de origine. Totodata, taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman, potrivit senatorilor.

Citeste mai multe despre taxa de solidaritate aici.