Vorbitul la telefonul mobil in timpul condusului, inclusiv prin intermediul sistemelor hands-free, ar putea fi considerat ilegal pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, gratie unei propuneri facute de National Transportation Safety Board.

Cei care au venit cu recomandarile recunosc ca acestea sunt dure, dar spun si ca sunt justificate de numarul mare al accidentelor produse din cauza soferilor care nu sunt 100% atenti la drum. "Niciun telefon, niciun sms si niciun update nu valoreaza cat viata unui om", a transmis comisia. Recomandarile facute de National Transportation Safety Board au o mare greutate in legile adoptate de fiecare stat american in parte.

Ideea nu este noua. De ceva vreme Missouri a interzis trimiterea de sms-uri la volan. Vorbitul la telefon in timpul condusului afecteaza clar traficul, insa este interzicerea dispozitivelor hands-free o metoda de a sufla in iaurt? Amercanii care au luat aceasta decizie se bazeaza pe studii facute cu rigurozitate. Unul dintre acestea, realizat la Virginia Tech, a demonstrat ca nu conteaza daca soferul tine telefonul la ureche sau are un dispozitiv hands-free. Ceea ce e important e ca se concentreaza sa poarte o convorbire la telefon, iar asta ii distrage atentia de la condus.

Va exista, totusi, doua exceptii de la regula. Sistemele de telefonie incorporate in masini nu vor disparea. Si nici dispozitivele GPS. In rest, electronicele vor fi interzise.

 

Sursa: mashable