Ministrul a spus că decizia a fost luată pentru că mai sunt de dezbătut aspecte legate de modul în care vor fi cheltuiţi banii, dar nu a precizat dacă acest buget va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019 sau după această dată.

”Bugetul pe 2019 nu va fi discutat joi în şedinţa de Guvern (...), mai trebuie clarificate anumite aspecte. (...) Unii întreabă cum faceţi rost de fondurile pentru investiţiile locale, cele 10 miliarde de euro? Cum o să derulaţi investiţiile prin parteneriatele public private pe infrastructură? Aceste elemente au fost prinse în bugetul pentru 2019, dar mai sunt etape procedurale”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a anunţat, marţi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că bugetul de stat pentru anul viitor trebuie să fie foarte bine discutat şi dezbătut, în contextul în care Produsul Intern Brut (PIB) va depăşi în 2019, pentru prima dată, 1.000 de miliarde de lei, iar Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%. Ministrul a subliniat că anul viitor trebuie să fie un an al investiţiilor.

Ministrul a subliniat că acest proiect trebuie dezbătut pentru a nu exista neclarităţi, dar nu a putut preciza dacă bugetul va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019. ”Este foarte important să fie totul foarte clar, este mai important ca niciodată. Va exista o dezbatere şi va fi un buget foarte bine fundamentat”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Teodorovici a precizat că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, iar Guvernul este pregătit pentru o astfel de situaţie, în contextul în care legea prevede că, în astfel de situaţii, poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

Premierul Viorica Dăncilă, pe de altă parte, a declarat că, în aceste zile, au loc ultimele discuţii privind proiectul bugetului de stat pe anul 2019 şi "sunt şanse mari" să fie adoptat de Parlament până la sfârşitul sesiunii.

Întrebată ce şanse sunt ca bugetul pe anul viitor să fie adoptat până la sfârşitul sesiunii parlamentare, Dăncilă a spus: "Sunt discuţii, şansele sunt mari, ne dorim să îl adoptăm în Parlament până la sfârşitul sesiunii parlamentare".

Ea şi-a exprimat speranţa ca bugetele instituţiilor din sistemul de siguranţă naţională să aibă avizul CSAT. "Eu sper, întotdeauna am o gândire mai optimistă, şi sper că vom primi şi avizul CSAT", a adăugat premierul.

Viorica Dăncilă a subliniat că încă se lucrează pe proiectul de buget pentru că doreşte "un proiect foarte bine conturat".

"Încă se lucrează, avem astăzi ultimele discuţii, vedem în ce stadiu suntem. (...) Vrem să avem un proiect foarte bine conturat, în care să punem accent pe investiţii", a susţinut premierul.

Şefa Executivului a negat că va fi depăşită ţinta de deficit. "Nu vom depăşi ţinta de deficit, aşa am spus şi aşa va fi", a precizat Dăncilă.

Totodată, întrebată dacă se ia în calcul convocarea Legislativului în sesiune extraordinară pentru adoptarea proiectului de buget, Viorica Dăncilă a spus că acest lucru depinde de parlamentari.

Guvernul intenţionează să înfiinţeze un "Fond de investiţii locale", căruia i se va aloca un buget de 10 miliarde de euro, fondul fiind destinat unor proiecte privind dezvoltarea localităţilor. Liviu Dragnea a spus, recent, că banii pentru acest fond vor veni "din România".