"Bugetul pe anul viitor, că m-aţi întrebat, depinde de moţiune. Acum arată foarte bine. Acum arată foarte bine şi tot ce am promis pentru anul viitor şi anii care urmează va fi aplicat. Dar cu siguranţă, vă spun sigur că dacă ea va trece anul viitor nimeni nu va închide bugetul. Sigur, sigur. Pun şi un pariu că nu se va închide anul viitor fără tăieri în cazul în care va veni Opoziţia, adică aceşti netoţi ai zonei economice. Nu vă place declaraţia mea? Nu", a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

El a menţionat că actualul guvern trebuie să-şi ducă la capăt programul de guvernare pentru că a promis şi a făcut multe lucruri.

Ulterior, ministrul Finanţelor a explicat jurnaliştilor ce a vrut să spună cu sintagma "bugetul nu se închide anul viitor dacă trece moţiunea".

"Mă uit la ce propun ei ca şi măsuri, pe de o parte. Dacă vă uitaţi la ce propun cei de la Partidul Naţional Liberal, fel de fel de măsuri care aveau un impact bugetar foarte mare şi nu spun deloc, dar absolut deloc de unde vin acele surse de bani. Probabil că vor să taie ca să compenseze ceea ce dânşii vor să aplice. V-aţi uitat! E o nebunie de program. Probabil că aşa vor ei să atragă electoratul, dar nu este corect, pentru că eşti obligat - şi Legea 69/2010 spune foarte clar că un program de guvernare atunci când este conceput este obligatoriu să ai un punct de vedere fie al Guvernului, fie al Consiliului Fiscal, ca lumea să înţeleagă că ceea ce tu propui ca partid politic este şi sustenabil. Aşa promisiuni deşarte pot face toţi politicienii. Din păcate, acei netoţi o fac zi de zi", a declarat Eugen Teodorovici.

Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament. Moţiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan.

În primele șapte luni din acest an, bugetul a înregistrat o gaură record. Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că avem cea mai mare diferență între cheltuieli și venituri din ultimii 9 ani. Anul acesta deficitul a ajuns în iulie la 1,76% din PIB. În bani, asta înseamnă 18,1 miliarde de lei.

Din 2011 încoace nu am mai avut un deficit atât de mare, arata datele ministerului de Finanţe, adică din perioada în care aveam o criză economică în desfăşurare.

Cele mai mari creşteri de cheltuieli ale statului în primele 7 luni din 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost pentru: salarii - creştere de 21,5%, întreţinerea aparatului de stat prin bunuri şi servicii 14% şi pensii şi cheltuieli sociale, unde avem o creştere de 11 procente.