Teodorovici a mai spus este greu să-i faci pe oamenii de la stat să înţeleagă că ei sunt cei care lucrează în slujba mediului privat şi nu invers.

"Am zis că până la final de an 2018 o să soluţionăm problema cu poprirea. Din păcate, încă mai lucrăm la partea de sistem informatic, care este principala problemă a ANAF. Dacă sistemul informatic ar fi finalizat şi popririle de conturi şi multe activităţi ale ANAF s-ar simplifica foarte mult. În schimb, partea de mentalitate nu se poate schimba foarte mult. Aici se lucrează cu aducerea unor oameni tineri în sistem, cu simplificarea procedurilor, pentru că, fiind şi complicate multe dintre ele, acolo apar şi astfel de situaţii, de practici din acestea incorecte. Este greu să insufli oamenilor de la stat, în general, nu doar de la ANAF, să-i faci să înţeleagă foarte clar că ei sunt cei care lucrează în slujba mediului privat şi nu invers. Că vorbim de fonduri europene, de ANAF, de orice înseamnă administraţie publică, este acea reţinere, acea reacţie imediată la orice înseamnă schimbare, simplificare. Dacă iei din atribuţiile unei entităţi publice vei primi n.. avize negative sau argumente de ce să nu faci acel lucru", a explicat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că vor fi nişte modificări în ceea ce priveşte ANAF şi multe activităţi vor fi aduse la Ministerul Finanţelor, precum funcţia de mediere.

"Când o companie are o problemă, nu contestă tot la ANAF. Este clar că ANAF nu va da alt punct de vedere faţă de cel dat iniţial. Ministerul îşi va asuma să tranşeze această problemă a unui om de afaceri. Este o schimbare radicală şi la care, la fel, s-a ţinut foarte mult cu ambele mâini, o anumită persoană sau un grup de persoane, pentru că nu vor să dea din mână ce înseamnă puterea. Lucrurile se schimbă anul acesta şi ca instituţie, şi pe zona de informatizare şi sperăm noi cât mai mult pe această zonă de schimbare a mentalităţii. Cine se va ralia la această schimbare, bine, cine nu, se vor supăra, vor face scandal, mesaje pe internet, pe online", a spus ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, întrebat dacă la ANAF mai lucrează oameni detaşaţi de la SRI, Teodorovici a răspuns că au lucrat, în 2013-2014, dar în prezent mai sunt doar aproximativ 200 de angajaţi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care mai lucrează la Parchete, dar ale căror detaşări nu vor fi prelungite.

"În acei ani au fost în mod oficial detaşaţi (de la SRI n.r.) în structurile ANAF. Azi nu mai sunt astfel de detaşări înspre ANAF, dar dinspre ANAF către Parchete mai sunt circa 200 şi ceva de persoane azi încă detaşate. De anul trecut s-au stopat prelungirile, deci, pe măsură ce se termină aceste detaşări ele nu se mai prelungesc, pentru că aşa am discutat şi cu domnul preşedinte foarte clar. Nu mai puteam să acceptăm ca oricine de la ANAF să fie detaşat la Parchete. A fost şi este o colaborare destul de strânsă cu cei din Parchete.(...) Dar a existat o astfel de practică şi chiar ocupau funcţii de conducere în ANAF, îşi trimiteau singuri dosare din ANAF în partea cealaltă, la Parchete sau în alte zone, în 2013-2014.(...) Cred că au fost mai mult de 250 (angajaţi SRI n.r.) detaşaţi la ANAF", a mai spus şeful de la Finanţe.