Doar asa vor da o carne sanatoasa si bogata in proteine. Ca sa-i ajute pe crescatori ministrul agriculturii a propus astazi un proiect de lege prin care le va da 100 de milioane de euro in total celor care-si vor moderniza fermele.

Cand carnea este apoasa si cenusie e un semn ca fermierul nu aplica terapiile de relaxare inainte de taiere. Multi ingrijitori de la boxele de sacrificare nu inteleg de ce nu au voie sa-si mane porcii cu nuiaua.

Potrivit normelor Uniunii Europene, porcii n-ar trebui sa mearga pe jos mai mult de 10 metri pana la boxele de sacrificare.

"Toate astea se reflecta in fond la urma urmei in valoare nutritiva a carnii", a declarat pentru Pro Tv Florica Durlea, specialist in bunastarea animalelor.

Veterinarii spun ca atunci cand porcul e brutalizat si agitat muschii se contracta. Organismul produce adrenalina in exces dar si foarte mult acid lactic care se fixeaza pe muschi.

File-ul care ajunge in hipermarket si apoi pe gratar o sa fie albicios sau cenusiu apos plin de toxine si cu un ph ridicat. Din cauza adrenalinei gustul devine usor intepator. 

Ministerul agriculturii a propus doua forme de sprijin pentru fermierii care vor sa-si "relaxeze" gainile si porcii din ferme. Proiectele sint in dezbatere publica si vor primi 100 de milioane de euro de la buget.