Manuscrisul, intitulat "Evanghelia Sf. Cuthbert", a fost plasat in mormantul acestui calugar, episcop si sfant anglosaxon din Lindisfarne, o localitate din nord-estul Angliei, in jurul anului 698, la cativa ani dupa moartea acestuia", informeaza Mediafax.

Redescoperit in catedrala din Durham, in anul 1104, unde a fost mutat mormantul calugarului pentru a scapa de invaziile vikingilor, manuscrisul se afla intr-o stare remarcabila de conservare. 

Reprezentantii Bibliotecii nationale britanice au lansat un apel public pentru a putea sa il achizitioneze, iar jumatate din suma provine din donatii de la persoane private, restul provenind de la diverse asociatii si fundatii. 

Volumul, de marimea unei palme, are o coperta din piele intacta, iar textul, sobru, poate fi inca citit cu usurinta. 

Manuscrisul se afla in regim de imprumut la The British Library inca din 1979. El apartinea ramurei britanice a calugarilor iezuiti, care au decis sa il puna in vanzare cu scopul de a obtine fonduri pentru programele lor educative si de restaurare.  Achizitionat in parteneriat cu Universitatea si Catedrala din Durham, acesta va fi expus la The British Library din Londra si apoi in orasul Durham.