The Economist estimeaza ca Romania va avea in 2016 o crestere a PIB de 3,9%, cel mai ridicat ritm de crestere din Europa.

Potrivit raportului revistei "The World '', tara noastra este urmata de Irlanda (3,5%) si Letonia (3,1%).

Pentru comparatie, Germania si Franta vor avea cresteri economice de 1,8%, respectiv 1,3%.    

La polul opus se afla Rusia,  a carei economie a fost afectata de sanctiunile aplicate de Occident si de SUA in contextul conflictului cu Ucraina. Tara va avea o scadere economica de 0,4%. La acest lucru va contribui si pretul mic al petrolului, sa nu uitam ca Rusia detinea pana de curand titlul de cel mai mare producator de petrol din lume, la care se va adauga si inflatia ridicata.  

Din punct de vedere geopolitic, Moscova isi va continua implicarea in confictul din Siria, si l-ar putea chiar extinde in Irak.  

Dmitri Trenin, expert Carnegie Center: "Arsenalul rusesc nu este acolo doar de forma. Cred ca Putin le-a demonstrat tututor ca este serios. Putin nu mai vrea ca suprematia Americii pe plan international sa continue, abia asteapta ca aceasta sa se sfarseasca. Asta nu inseamna insa ca face planuri pentru a interveni peste tot in lume".

Statele Unite vor avea un nou lider in 2016. Daca in tabara democrata, Hillary Clinton este favorita, la republicani situatia este inca neclara. Deocamdata, bombasticul Donald Trump si Ted Cruz sunt favoritii in sondaje.  

Leonard Steinhorn, profesor universitar: "Daca nu va fi ales niciunul dintre cei doi, atunci vom avea o confruntare clasica intre un candidat liberal si un conservator convins".

Este demn de mentionat ca, potrivit zodiacului chinezesc, anul viitor este anul maimutei de foc. Auspiciile nu sunt chiar ideale, dupa cum ne explica expertii.  

Dong Ylin, prezicator: "Focul este o energie disctructiva, asa ca pentru intreaga lume, inclusiv China, 2016 nu va fi un an prea grozav. Cea mai mare ingrijorare va fi legata de dezastre naturale, pentru ca focul soarelui va lovi pamantul, ceea ce va provoca o seceta de proportii."

Nici economia Chinei nu o va duce prea bine, si va suferi in special din cauza lipsei investitiilor.