Comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding, este convinsa ca Executivul Uniunii Europene nu va avea alta optiune decat initieze procedura de infringement impotriva Frantei din cauza politicii de expulzare a romilor.

"Intentionez sa ii propun aceasta initiativa presedintelui Comisiei Europene", a spus Reding, adaugand ca o decizie va fi luata intr-un interval de doua saptamani.

"Vreau sa fiu foarte clara: discriminarea pe baza originii etnice sau rasei nu isi are locul in Europa. Este incompatibila cu valorile pe care este fondata Uniunea Europeana. (...) Cred ca este foarte deranjant faptul ca un stat membru pune sub semnul intrebarii, prin actiunile administratiei sale, valorile comune si reglementarile UE", a subliniat Reding.

Cu toate atentionarile din partea oficialilor de la Bruxelles, Guvernul de la Paris continua sa repatrieze romii, inca 69 de persoane placand ieri de la Marsilia catre Bucuresti.

Ce presupune procedura de infringement?

Procedura de infringement se aplica in cazul unui stat membru UE care incalca legislatia comunitara si presupune mai multi pasi.

Primul pas consta in atentionarea statului in cauza, pentru a reintra in legalitate. Daca tara respectiva persista in greseala, juristii Comisiei Europene dau statul in judecata, la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Daca statul in cauza este gasit vinovat, va fi penalizat cu o amenda, iar procedura se inchide.