Dar si mai scumpe dau de inteles producatorii care confirma ca hartia speciala pe care o folosesc are alte preturi. In plus, vor avea pierderi, pentru ca atat ei cat si cei care vand tigarile trebuie sa distruga marfa aflata pe stoc. Iar Inspectorii OPC au inceput deja controalele ca sa se asigure ca fac asta. Amenda este intre 700 si 7000 de lei.

Comerciantii sunt suparati. Sustin ca pana la acest control, efectuat cu ajutorul unui tip de lampa fluorescenta, nimeni nu i-a informat ca nu mai pot vinde vechile tigari.

Toata vina este a autoritatilor sar si producatorii.

"Pe teren este haos multumita ANPC, pentru ca reglementarile nu sunt clare. Daca nu suntem obligati prin lege, nici nu putem adauga ceva pe pachet. Aceasta metoda de verificare cu lampa, o fi ea inventiva, dar nu are nicio legatura cu standardele"
, a declarat Gilda Lazar, purtator de cuvant producator de tigari

"Printr-un standard special este nominalizat fix acest instrument de verificare. Evident, nimeni in lume nu poate sa invoce necunoasterea legii ca motiv de exonerare", a replicat Adriana Capota, purtator de cuvant OPC Bucuresti.

De altfel, hartia, care arde greu, ar putea fi chiar mai periculoasa decat cea obisnuita, sunt de parere doctorii.

Pe de alta parte, hartia in cauza le-a adus cheltuieli suplimentare producatorilor de aproape un euro la fiecare cartus si este o chestiune de timp pana cand aceste costuri se vor reflecta in pretul tigaretelor.