Pentru ca nu se pot lasa de fumat si in acelasi timp, nu mai au bani sa-si permita sa mai cumpere pachetul intreg,, romanii cumpara cate 4-5 tigari. Acest lucru nu duce insa si la economii in buzunarele romanilor, pentru ca vanzatorii incearca sa fac profit, adaugand cativa bani in plus la fiecare tigara vanduta la bucata.

Astfel, daca un pachet de 20 de tigarete costa 10 lei, o tigara ar trebui sa coste nu mai mult de 50 de bani. Acest lucru nu se intampla si in piata, unde o tigareta are preturi cuprinse intre 60 de bani si un leu. In consecinta, unii comercianti ajung sa vanda un pachet de tigari cu pret dublu fata de cel de la raft.

Pe de alta parte, tot mai multi romani intentioneaza sa se lase de fumat, din cauza scumpirii tigarilor de la inceputul anului. "Banii, banii sunt principalul motiv. Mai este si situatia asta ca lucram o saptamana da, una nu, se anunta vremuri grele", explica Gigi Stroescu, un fumator care cheltuieste 600 de lei pe luna pentru tigari si care a apelat la medic pentru a se putea lasa de fumat.

"Numarul celor care se adreseaza cabinetelor de consiliere a crescut enorm, chiar peste asteptarile noastre. Cred ca a crescut de aproape trei ori", spune Magda Ciobanu, coordonator al program "Stop Fumat”.

Potrivit unui sondaj recent, 11% dintre romani declara ca se vor lasa de fumat in 2010, si asta nu pentru ca le pasa de sanatate, ci din cauza saraciei.