Editura Kirson a publicat studiul “Criza economica si bancara din anii 1929 – 1933. Prabusirea bancii Marmorosch, Blank & Co. Documente revelatorii: 1925 – 1942”, in doua volume, prin care ies la suprafata dedesubturile unui proces celebru si care contine dezvaluiri incendiare privind secrete ale lumii bancare interbelice. O lectie utila si noua, in conditiile crizei actuale.

"Prin felul cum au luat sfarsit afacerile sale, prin personajele implicate – ministri, guvernatori, mari bancheri, insusi regele Carol al II-lea si prin misterioasa sa prabusire, inca nedeslusita, Banca Marmorosch, Blank & Co. ramane pana astazi – in sens metaforic – ‘Titanicul’ civilizatiei bancare romanesti", se arata in prefata cartii.

In octombrie 1931, in plina criza economica si bancara, dupa o agonie de cateva luni, Banca Marmorosch, Blank & Co. era fortata sa-si inchida ghiseele. A urmat o perioada de liniste, banca apeland la concordatul preventiv si returnand incet, incet datoriile.

Dupa instalarea la putere a noului regim Antonescu, in septembrie 1940, intregul sistem bancar a fost luat la puricat, fiind puse sub lupa toate institutiile financiare si anchetati toti bancherii care beneficiasera de ajutorul statului in timpul crizei bancare din 1929 – 1933. Astfel, sunt reconstituite, prin procesele intentate, pledoariile avocatilor, expertizele tehnice si depozitiile celor implicati in operatiunile financiare, fragmente pretioase ale unor realitati, fapte obscure, razbunari personale si drame inca nevindecate din lumea bancara a anilor marii crize financiare.

"Aceasta fresca este si o oglinda prin care ne putem observa propriile neputinte si greseli, iar, asa cum spunea Victor Slavescu, marele bancher al perioadei interbelice, perpetuarea lor nu conduce decat la efecte ruinatoare. Cunoscand ce a fost atunci, vedem daca astazi suntem altfel decat cei care au lucrat cu aceeasi materie prima pe care o folosim si noi – banii, materie prima care nu si-a schimbat deloc functiile esentiale, nici filosofia si nici mistica ce o inconjoara de atatea mii de ani de cand ea a fost plasmuita de om", se precizeaza in studiu.

 

Sursa foto: Wikipedia