Dintre bancile din Romania, 99,99% au clauze abuzive in contractele de credit cu populatia. Din toate procesele pe care le avem nu am pierdut niciunul pana acum si nici nu vom pierde. Odata pronuntata instanta, banca a fost obligata sa restituie sumele pe care le-a obtinut de la client prin aceste clauze abuzive”, a declarat pentru incont.ro presedintele ANPC.

Cifrele avansate de acesta sunt cel putin ingrijoratoare: din 2008 si pana acum sunt 140 de dosare in instanta, 14 procese castigate si alte 7 care se afla la recurs.

Specialistii din piata ii sfatuiesc pe cei care vor sa dea in judecata banca din cauza clauzelor abuzive, sa se adreseze intai ANPC-ului si sa afle ce alte plangeri sunt impotriva bancii respective.

Cel mai recent exemplu este cel de luna trecuta cu Volksbank. Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a admis sesizarea ANPC impotriva Volksbank Romania, actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeri formulate de clientii bancii. Acestia s-au plans ca banca a majorat dobanzile fara consultarea clientului si ca a aplicat un comision de risc.

Masurile bancii au fost catalogate drept abuzive de o sentinta a Judecatoriei Sectorului 2.