1. Elvetia

Este pe primul loc in top, dar multi se intreaga deja cat timp il poate pastra. Printre avantajele ei se numara infrastructura, institutiile financiare solide si colaborarea dintre mediul de business si cel academic. Insa, problema este chiar numarul mic de persoane care aleg sa urmeze o facultate aici - doar 49,4%.

2. Singapore

Tara are toate ingredientele necesare pentru a avea succes, de la infrastructura, pana la un sistem financiar solid - fiind pe locul 1 la acest capitol in topul celor de la World Economic Forum. In schimb, are nevoie de un suflu nou in aria de business, iar companiile trebuie sa-si diversifice activitatea.

3. Suedia

Chiar daca a pierdut un loc fata de anul trecut, Suedia nu se dezminte si obtine in continuare medalia de argint la cateva capitole: institutii, companii private, cultura si inovatie in business, precum si educatie. In plus, datoria publica a tarii este foarte mica, iar bugetul de stat este echilibrat.

La capitolul dezavantaje se numara, la fel ca si in cazul altor tari nordice, o piata a muncii destul de inflexibila.

4. Finlanda

Este tara care a avansat cele mai multe pozitii in clasament, de pe locul 7 in 2010, pe 4 in prezent. Desi exceleaza la capitolul institutii publice, educatie si inovatie, climatul macroeconomic a fost puternic "zguduit" de o crestere a deficitului bugetar.

5. SUA

America este o tara puternica, insa, dupa cum se vede sectorul public si privat mai au de lucru impreuna pentru a putea supravietui. Astfel, desi este un mediu propice inovatiei, iar mediul fiscal s-a imbunatatit, companiile pur si simplu nu au incredere in institutiile statului, de aici si locul 39 la acest capitol. In functie de stabilitatea mediului macroeconomic s-au clasat pe pozitia 90 in lume.

6. Germania

Nemtii au pierdut un loc in clasament fata de anul trecut, insa, tinand cont de evenimentele de pe scena economica din ultima vreme, acesta nu este mare lucru. Germania sta bine la capitolul infrastructura si puterea de dezvoltarea a IMM-urilor, iar corporatiile nu au un cuvant greu de spus aici.

Chiar si asa, piata fortei de munca este inca rigida si lipsesc inginerii si cercetatorii.

7. Olanda

Tara lalelelor a castigat puncte in plus pentru eficienta mediului de afaceri si a institutiilor publice. La fel ca Suedia are nevoie de o mai mare flexibilitate pe piata muncii.

8. Danemarca

Avand cea mai flexibila piata a muncii dintre tarile nordice, Danemarca a urcat pe locul 8 in clasament. Insa, mai are de lucrat la capitolul piete financiare.

9. Japonia

In ciuda cutremurului din martie, urmat de o incetinirea cresterii economice, Japonia ramane una dintre pietele unde poti sa-ti deschizi o afacere cu sanse mari de succes. Are cele mai multe brevete pe cap de locuitor din lume si este chiar pe primul loc la capitolul inovatie. Chiar si asa, problemele macroeconomice sunt tot mai grave, datoria publica ajungand la 220% din Produsul Intern Brut (PIB).

10. Marea Britanie

Marea Britanie reuseste sa intre in top 10 pentru prima data in ultimii 4 ani, pe fondul cresterii inovatiei in afaceri. In schimb, la fel ca multe alte state europene se lupta cu o datorie publica enorma, de 77% din PIB.

Citeste si

Agricultura ecologica, intre hrana viitorului si o bula speculativa. De ce renunta producatorii la culturile eco si cum se explica diferentele de preturi

Cea mai puternica femeie de pe Wall Street a ramas somera. Pretul unei cariere intr-o lume a barbatilor: “Nu mi-am dat seama cand am trecut de 40 de ani.”