"Dobanda activa a bancilor (dobanda pentru credite in lei - n.r.) ar trebui sa fie cu 1 -1,5 % peste dobanda bancii centrale", explica la videochat-ul incont.ro Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Asadar, daca dobanda de referinta este acum de 6,5%, atunci si dobanzile la creditele in lei ar trebui sa ajunga la nivelul de aproximativ 8%.

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, ne-a declarat ca dobanzile la creditele in lei vor continua sa scada. "Ele chiar au scazut. Am spus de acum cateva luni ca ele vor scadea sub 10% si se vor apropia de dobanda de politica monetara", a spus presedintele ARB.

Lucru confirmat si de decizia bancilor de a reduce dobanzile. Cine vrea sa cumpere sau sa construiasca o locuinta are la dispozitie de la Unicredit Tiriac Bank, de pilda, un credit imobiliar in lei, cu dobanda ROBOR la 3 luni + marja de 3,25%, iar DAE este sub 10%.

Astfel, pentru un credit imobiliar de achizitie in lei, la o suma imprumutata de 120.000 RON, pe 30 de ani, clientul plateste o rata lunara de 973 RON, iar dobanda anuala efectiva (DAE) ajunge la 9,75%.

Prin lansarea noii oferte, am incercat sa tinem cont de nevoile clientilor nostri si le-am facilitat accesul la credite in moneda in care isi primesc veniturile. Astfel, incercam sa diminuam potentialele riscuri asociate creditarii pe termen lung”, a declarat Bogdan Spuza, Director de Marketing si Segmente in cadrul diviziei de Retail a UniCredit Tiriac Bank.
 

Top 5 banci romanesti care ofera DAE sub 10% la credite imobiliare in lei
BRD 9,24%
Emporiki Bank 9,33%
Intesa Sanpaolo Bank 9,55%
UniCredit Tiriac Bank 9,75%
Banca Transilvania 9,85%