Fondul de pensii de stat din Japonia este de departe cel mai mare fond de pensii din lume, cu active de 1.432 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, conform agentiei Towers Watson. Fondul de pensii din Japonia este o institutie independenta, dar Gu­ver­nul ii evalueaza perfor­man­tele si poa­te decide schimbarea con­du­cerii, noteaza Ziarul Financiar.

Con­du­cerea fondului decide stra­te­gia de investitii pe termen mediu, insa cea mai mare parte a investitiilor sunt de­lega­te catre banci si manageri privati de active.

Cea mai mare parte a activelor fondului, adica peste 950 de miliarde de dolari, este investita in obligatiuni si titluri de stat japoneze. Fondul avea la finele lunii septem­brie investitii de circa 160 mld. dolari in actiuni ale compa­ni­ilor japoneze si circa 129 mld. dolari in ac­tiuni inter­natio­nale, potrivit raportu­lui trimestrial.

Norvegienii au 0,6% din actiunile lumii

Fondul de pensii din Norvegia, cu active de 551 mld. dolari, este al doilea fond de pensii din lume, dar si al doilea fond suveran din lume, dupa marimea activelor. Fondul avea la sfarsitul lui 2010 investitii in actiuni de 325,7 miliar­de de dolari, reprezentand circa 0,6% din valoarea tuturor actiunilor listate din lume. Fondul este si cel mai mare detinator de actiuni din Europa, avand investitii de miliarde de dolari in companii precum Royal Dutch Shell, Nestlé, HSBC, BP, Vodafone, Apple sau Siemens.

Vizualizeaza intreg topul pe www.zf.ro