Calea ferata dintre Simeria si Sighisoara si autostrazile Orastie-Sibiu si Suplacu de Barcau-Bors sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu, si-a asumat ca le va finaliza pana in 2015.

Cele mai importante zece investitii de infrastructura din Romania ce ar urma sa fie gata pana in 2015 valoreaza 4,6 miliarde de euro, echivalentul a circa 4% din PIB-ul Romaniei in 2010, potrivit unei analize a ZF realizata pe baza proiectelor de investitii aflate in curs de desfasurare la Ministerul Transporturilor, publicate pe site-ul Guvernului.

Guvernul a publicat in urma cu doua zile o lista de 141 de pagini cu investitiile realizate de ministere in anii 2009-2010, dar si cele care se afla in curs de derulare. Ziarul Financiar va folosi aceste informatii in analizele sale.

Acest exercitiu este necesar in conditiile in care Transporturile au avut in ultimii 10 ani bugete de circa 25 mld. euro, dar au construit doar 200 km de noi autostrazi.

Ziarul Financiar a propus, la o intalnire cu oamenii de afaceri si cu reprezentantii Guvernului, ca fiecare minister sa prezinte topul celor mai mari investitii realizate, sa le justifice si sa-si asume public proiectele de investitii pentru bugetul de anul viitor.

Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, a preluat propunerea cu promisiunea ca o va transmite premierului, iar in urma cu doua zile a fost publicata pe site-ul Guvernului lista cu proiectele de investitii publice incheiate in perioada 2009 -2011, precum si investitiile publice aflate in curs de desfasurare.

Citeste continuarea pe www.zf.ro