Dupa ce marti ecologistii din Parlamentul European si-au aratat indignarea fata de hotararea CE, a venit si randul unor organizatii din Romania sa conteste cultivarea cartofului modificat genetic. Iata in continuare ce arata investigatiile Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic si ale Clubului Ecologic Transilvania.

Cartoful modificat genetic cu denumirea Amflora (EH92-527-1) a fost creat de compania de chimicale BASF din Germania pentru a produce mai mult amidon sub forma de amilopectina ce poate fi procesata industrial pentru fabricarea textilelor, hartiei si betonului. Amflora a primit marti toate autorizatiile solicitate de BASF: de cultivare comerciala pentru uz industrial si de utilizare a amidonului pentru produse alimentare destinate oamenilor si animalelor. Este prima decizie de a autoriza un nou OMG dupa 1998, anul in care a fost autorizat porumbul MON810.

Conform dosarului depus de BASF, destinatarul principal al amidonului produs de cartoful modificat genetic va fi industria hartiei.

Riscuri. Pe langa riscurile comune tuturor organismelor modificate genetic, cea mai grava problem reprezentata de Amflora este gena marker pe care o contine – NPT II – care ii confera rezistenta la o serie de antibiotice dintre care cele mai importante sunt: kanamicina, neomicina, paromicina, butirosin, gentamicina B si geneticin, fiecare dintre acestea avand un spectru larg de actiune. Nu se poate garanta ca gena de rezistenta la antibiotice nu va intra in lantul alimentar.

Din perspectiva impactului asupra mediului trebuie notat ca Amflora nu a fost testata in camp decat intr-o singura tara, Suedia, in momentul depunerii dosarelor de autorizare (nr. Dosar UK/2005/14). Cultivarea unui cartof in intreaga Europa, dupa ce a fost testat intr-o tara ce nu este reprezentativa din punctul de vedere al conditiilor de clima sau ecologice reprezinta un motiv serios de ingrijorare. De amintit este faptul ca au mai fost realizate campuri experimentale si in alte tari, insa dupa ce au fost intocmite dosarele si trimise catre autoritatile europene.

Specialistii au pareri impartite. In ce priveste siguranta acestei gene marker de rezistenta la antibiotic Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a declarat ca nu va reprezenta motiv de ingrijorare.

"Toate problemele stiintifice, in special cele referitoare la siguranta, au fost abordate in totalitate. Orice intarziere ar fi fost pur si simplu nejustificata. Prin luarea acestor decizii, Comisia Europeana isi indeplineste rolul sau intr-un mod responsabil. Aceste decizii se bazeaza pe o serie de evaluari cu rezultate favorabile privind siguranta, evaluari efectuate ani de zile de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA)", declara Comisarul European pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului, John Dalli, intr-un comunicat al CE.

Contrar acestei evaluari favorabile, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca gena marker ce confera rezistenta la antibiotice importante poate fi scapata de sub control fiind cultivata in camp liber si poate crea, prin recombinare, bacterii de asemenea rezistente. O alta opinie ingrijorata a fost emisa de Agentia Europeana pentru Medicina in 2007, care solicita ca evaluarea EFSA sa fie revizuita. De asemenea, a enumerat numeroasele moduri de utilizare a antibioticelor mentionate mai sus, ce pot duce la scaparea de sub control a proprietatii de rezistenta la antibiotice si la consecinte neprevazute.

Procesul de autorizare prin care a trecut cartoful modificat genetic a inceput in 2003 in Suedia. De atunci, nici Comitetul de Experti in decembrie 2006, nici Consiliul de Ministri in iulie 2007 nu au intrunit o majoritate calificata pentru a respinge autorizarea acestui cartof modificat genetic. Dosarele au revenit astfel pe masa Comisiei Europene care a luat marti decizia finala.

Presiunile BASF. Pentru a se asigura ca produsul sau va fi autorizat, BASF a exercitat in toti acesti ani presiuni imense asupra Comisiei Europene. Reamintim doar procesul deschis de BASF impreuna cu partenerii sai suedezi - Plant Science Sweden AB and Amylogene HB, in 24 iulie 2008 impotriva UE, solicitand instanta sa oblige Comisia Europeana sa autorizeze cartoful modificat genetic. Nici pana la aceasta data instanta nu s-a pronuntat. De asemenea, pentru a-si promova cartoful, BASF a lansat o mare campanie de publicitate in aprilie 2008 in Germania, insotita de un val de scrisori deschise catre Comisarul de Mediu de la vremea aceea, Stavros Dimas. Nu in ultimul rand, conform unor surse informale, BASF a recurs la santaj industrial, amenintand Comisia Europeana si Guvernul Germaniei ca isi va transfera in alta parte activitatile de cercetare daca acest cartof nu va fi autorizat inainte de februarie 2010.

Cartoful modificat genetic Amflora nu este necesar”, declara Emsland Group din Germania, care au pus la punct o varietate de cartof conventional, fara riscuri, ce produce de asemenea o cantitate foarte ridicata de amilopectina.

Este o totala lipsa de responsabilitate din partea Comisiei Europene sa autorizeze pentru cultivare un soi de cartof periculos pentru sanatatea umana presupunand ca acestia nu vor ajunge in circuitul alimentar doar pentru ca ei l-au autorizat exclusiv «in scopuri industriale». Pe rafturile din magazine, consumatorii nu vor putea face diferenta, dupa aspect, intre un cartof comestibil si unul industrial”, spune Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania, intr-un comunicat.

Vom monitoriza actiunile autoritatilor romanesti, pentru a ne asigura ca siguranta consumatorilor si mediului sunt o prioritate. Desi este cunoscut faptul ca BASF finanteaza masiv cercetarea romaneasca si este in bune relatii cu autoritatile nationale, solicitam ferm Ministerului Agriculturii si Mediului sa nu comita aceeasi greseala ca in cazul autorizarii fungicidului pe baza de Initium produs de BASF si de aceasta data sa actioneze responsabil”, declara de asemenea Ramona Duminicioiu, presedinta Centrului de Informare asupra Organisme Modificate Genetic.

Esti de acord cu introducerea si cultivarea plantelor modificate genetic in Romania? (40 voturi)
DA
17.50%
NU
80%
NU STIU
2.50%