Oricine are un credit si va lua un creion si o hartie va vedea ca ii duce la costuri mai mari”, a afirmat seful statului, care sustine ca declansarea discutiei legate de asa-numita “elecorata” s-a facut la BNR, impreuna cu viceguvernatorul Florin Georgescu.

“Am spus de BNR in faza initiala, apoi am aflat mecanismul. Stiu ca declansarea discutiei cu FMI legat de electorata s-a facut la BNR, apoi a fost la Guvern. Slava domnului ca a recunoscut. Nu as vrea ca BNR sa devina o anexa a guvernului. Nimeni nu si-a permis sa ceara nimic BNR, nici in cea mai grea criza”, a adaugat Traian Basescu.
 
Depsre relatia cu FMI, presedintele a spus ca desi au fost niste discutii mai tensionate, lucrurile s-au temperat.

“Eu nu sunt copil... Am spus niste lucruri inainte de discutiile cu FMI, iar FMI stie ca am facut politica nationala, nu politica unui partid. Nu am fost de acord cu introducerea taxei suplimentare pe combustibil, nu am fost de acord cu electorata. Dar nu voi cere schimbarea sefei delegatiei FMI pentru Romania, am o relatie buna cu ea”, a mai spus Basescu in cadrul emisiunii “Dupa 20 de ani”.

Presedintele Traian Basescu a conditionat, in mai multe randuri, semnarea scrisorii de intentie cu FMI doar in cazul in care documentul nu contine acciza suplimentara de 7 eurocenti la combustibil si celebra "electorata". In consecinta, Guvernul a aprobat, in acesta saptamana documentul fara cele doua prevederi.

La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a amenintat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si dupa ce transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anuntat ca negociaza cu FMI si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.