Traian Basescu a spus ca a adresat Guvernului rugamintea ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, mai putin pe agricultura, precizand ca premierul a si dispus o asemenea masura.

In alta ordine de idei, presedintele a mai declarat ca "a trecut vremea cand se mai putea plange cineva ca nu exista cadru constitutional", sustinand ca acesta este in mare parte finalizat, astfel ca depinde de fiecare institutie sa implementeze cadrul existent. In acest context, Basescu a spus ca Romania nu considera corect ca raportul MCV sa fie anexat la conditiile de aderare la spatiul Schengen.

CE solicita Romaniei ca in lupta anticoruptie sa aiba rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa si sa aiba rezultate in urmarirea in justiţie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare.

Solutiionarea dosarelor de coruptie, principala problema

Solutionarea dosarelor de coruptie la nivel inalt ramane principala problema a Romaniei. In timp ce Guvernul si Directia Nationala Anticoruptie au primit aprecieri pozitive, judecatorii au fost pusi la colt. "Trebuie luate masuri urgente pentru a accelera aceste procese si pentru a preveni situatiile in care faptele se prescriu", spune Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Mai mult, oficialii europeni au constatat ca prejudiciile aduse statului in urma faptelor de coruptie sunt in mica masura recuperate. Ei au precizat ca este nevoie de acte normative care sa permita confiscarea averilor dobandite illicit.

In acest context autoritatilor de la Bucuresti li s-a transmis sa intensifice anchetele care vizeaza spalarea de bani. Urmatorul raport va fi prezentat peste un an. Tot atunci, oficialii europeni vor stabili daca justitia din Romania va mai fi sau nu monitorizata.