Trichet a aratat ca Fondul European de Stabilitate Financiara ar trebui sa devina cat mai flexibil, insa fara implicarea BCE in finantarea acestuia. 

"In ultimele trei saptamani, situatia a continuat sa fie tot mai grava. Criza este sistemica si trebuie atacata decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la cresterea rapida a riscului de contagiune semnificativa. Ameninta stabilitatea financiara in UE ca intreg si afecteaza economia reala in Europa si dincolo de granitele ei", a declarat Trichet in fata Comisiei de Economie si Politica Monetara din Parlamentul European. 

Trichet a cerut guvernelor si autoritatilor europene sa actioneze impreuna pentru a rezolva criza, adaugand ca orice intarziere ar fi dezastruoasa. 

"Este urgent ca toate autoritatile sa actioneze la unison, cu un angajament total de aparare a stabilitatii financiare", a aratat seful BCE. 

Trichet este de asemenea presedinte al Consiliului European de Stabilitate Financiara, organizatie care are rolul de a supraveghea sistemul financiar european si de a atrage atentia asupra problemelor care apar, pentru a fi abordate mai rapid de catre autoritatile relevante.  Institutia "nu are dinti", insa poate "face galagie" daca nu este multumita de reactiile autoritatilor. 

Trichet a cerut o decizie clara privind recapitalizarea bancilor, subliniind ca "nu este timp de pierdut", scrie Mediafax.