Reprezentantii UBS spun ca moneda europeana nu functioneaza sub aceasta organizare a zonei euro. Asa ca, ori se va reorganiza sistemul, ori unii dintre membri vor trebui sa dispara. "Tarile nu pot fi excluse din zona euro, dar pot decide sa renunte. Totusi, discutiile la nivel public privind o dezmembrare subestimeaza considerabil consecintele unei astfel de decizii", spun ei.

Consecintele economice ar fi majore, dar cele politice ar fi si mai mari. "Costurile economice ar fi, in multe privinte, ultima grija pe care ar trebui sa o aiba investitorii. Fragmentarea zonei euro ar genera si costuri politice. Influenta internationala a Europei ar inceta. De asemenea, merita mentionat ca aproape nicio uniune monetara din perioada moderna nu s-a desfiintat fara o forma de conducere militara sau autoritara, ori chiar razboi civil", afirma analistii.

Ei spun ca statele membre o duceau mai bine inainte de aderare, iar acum este prea costisitor pentru orice stat sa iasa din zona euro. Printre consecintele unei asemenea actiuni se numara o datorie publica mai mare, colapsul sistemului bancar intern si al sistemului de import-export.

Daca unul dintre statele membre ar vrea sa renunte atunci pretul platit va ajunge la 11.500 de euro pentru fiecare cetatean, in primul an de la iesirea din zona euro. Costul va ajunge pana la 4.000 de euro, in anii urmatori.

Ce s-ar intampla totusi in cazul unor economii puternici precum Germania? Daca statul german ar pleca atunci fiecare locuitor va plati, doar in primul an, intre 6.000 si 8.000 de euro. Adica echivalentul a 20-25% din Produsul Intern Brut (PIB). In comparatie, costul iesirii din zona euro pentru tari precum Grecia, Irlanda si Portugalia ar costa 1.000 de euro pentru fiecare locuitor.

Potrivit Eurostat, Germania a avut anul trecut un PIB de 2.500 de miliarde de euro.

Citeste si

Industria si agricultura impulsioneaza economia. PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,2%, in al doilea trimestru

Aurul a atins un nou maxim istoric