Rezultatul din ultimele trei luni din 2011 s-a plasat cu mult sub media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg, de 721 milioane franci. 

Banca a anuntat in septembrie ca a descoperit o pierdere de 2,3 miliarde de dolari in urma unor tranzactii neautorizate efectuate de un trader londonez. Scandalul provocat de incident a condus la demisia lui Oswald Gruebel din functia de director general, care a fost preluata de Sergio Ermotti. 

Acesta din urma a inceput un program de restrangere a operatiunilor de investment banking, afectata seminificativ de noile reglementari mai dure privind capitalul bancilor si de criza datoriilor de stat din zona euro. 

UBS a anuntat in noiembrie ca vrea sa restranga afacerile cu instrumente financiare fixed-income si sa reduca la jumatate activele ponderate la risc, pentru a se incadra in regulile Basel III.  Ermotti si presedintele Consiliului de Administratie al UBS, Kaspar Villiger, au avertizat marti, intr-o scrisoare catre investitori, ca temerile privind criza datoriilor de stat si perspectivele economice globale, care au afectat profitul in trimestrul al patrulea, vor continua sa exercite presiuni pe activitatea bancii in primul trimestru al acestui an. 

"Imbunatatirea traditionala a activitatii si volumelor tranzactionate in primul trimestru al anului ar putea sa nu se materializeze in totalitate, fapt care va trage in jos rezultatele in acest trimestru, mai ales la banca de investitii", au aratat cei doi. 

UBS a redus cu 40% fondul de bonusuri destinate bancherilor de la divizia de investment banking pentru activitatea din 2011, dupa ce departamentul a inregistrat pierderi in ultimele doua trimestre consecutive, noteaza Bloomberg. 

La nivelul anului 2011, profitul net al grupului financiar a scazut cu 43,8%, la 4,23 miliarde franci elvetieni (3,5 miliarde euro).

UBS nu este singura mare banca europeana care a raportat rezultate in scadere pentru ultimul trimestru al anului trecut din cauza impactului noilor reglementari bancare si crizei datoriilor de stat asupra diviziei de investment banking.

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a anuntat saptamana trecuta ca profitul net din trimestrul al patrulea al lui 2011 a scazut cu 76%, dupa o pierdere inainte de taxe de 422 milioane euro la banca de investitii.