Grübel a tinut sa sublinieze ca demisia a fost o decizie personala si ca se considera raspunzator pentru pierderea bancii.

" Sunt convins ca cel mai bine pentru UBS este sa abordeze viitorul cu un nou lider la varf", a notat acesta in scrisoarea de demisie.

Sergio Ermotti, fostul director adjunct al bancii italiene UniCredit, numit interimar, va gandi un nou plan de revizuire pentru UBS.

Tanarul care s-a jucat cu banii si a ars UBS

Kweku Adoboli este un barbat de 31 de ani, care s-a "jucat" cu niste sume enorme de bani, profitand de calitatea de angajat pe care o avea in cadrul celei mai mari banci din Elvetia, UBS. El a provocat pagube de 2,3 miliarde de dolari acestei institutii.

Kweku Adoboli era trader in cadrul UBS si, din informatiile furnizate de Daily Mail, se pare ca a recunoscut in fata sefilor sai despre interventiile neautorizate pe care le-a avut.

Sericiile interne de control ale bancii elvetiene habar nu au avut despre operatiunile tanarului ghanez, care a provocat nu numai o pierdere enorma UBS, dar a scuturat si pietele financiare din cauza francului elvetian.

Dupa ce a fost arestat in apartamentul sau luxos din Londra, Adoboli a angajat o casa celebra de avocatura, Kingsley Napley - aceeasi firma care l-a aparat si pe Nick Leeson, omul care a tras in jos Banca Baring, in 1990.

Acum, acest incident a atras din nou atentia asupra riscurilor generate de fondurile bancare de investitii, subliniind nevoia initierii unei legislatii mai aspre in ceea ce priveste industria bancara.


Sute de bancheri ai UBS ar putea ramane fara bonusuri in acest an

Chiar daca UBS are suficient capital pentru a suporta impactul financiar al pierderii de doua miliarde de dolari, o astfel de lovitura ar putea insemna ca divizia de investment banking nu va raporta profit in acest an, scrie Financial Times.
In prima jumatate a anului, operatiunile de investment banking ale UBS au raportat un profit inainte de impozitare de 1,2 miliarde de franci elvetieni (1,37 miliarde de dolari).

Frauda, despre care UBS a anuntat ca ar putea impinge intregul grup pe pierderi in trimestrul al treilea, inseamna ca divizia de investment banking are un deficit de 650 de milioane de dolari.

Daca divizia nu reuseste sa obtina profit in acest an, ar putea fi invocata o prevedere din contractele bancherilor, care permite grupului sa plateasca bonusuri substantiale reduse sau chiar zero angajatilor ale caror prime sunt legate de profitabilitatea operatiunilor de investment banking pe ansamblu, considera analistii.

De la inceputul anului, UBS a alocat 3,4 miliarde de franci elvetieni (3,9 miliarde de dolari) pentru bonusurile si salariile angajatilor din investment banking.