In acest moment avem o criza a coalitiei si se pune sub semnul intrebarii solidaritatea acesteia. UDMR si-a asumat raspunderea si, alaturi de PDL, grupul minoritatilor si cel al independentilor, considera ca trebuie sa contribuie la rezolvarea problemelor urgente referitoare la criza si sa gaseasac solutii la provocarile crizei”, a spus Marko.

Liderul UDMR a precizat ca unul dintre motivele pentru care formatiunea a intrat la guvernare a fost si largirea drepturilor minoritatilor si rezolvarea problemelor interetnice, un punct important fiind si adoptarea legii educatiei.

Noi am creat cadrul necesar rezolvarii problemelor, dar prin blocarea legii educatiei este pusa in pericol reforma generala. Nu putem renunta la aceste obiective, de aceea solicitam partenerilor de guvernare sa gaseasca solutii, in zilele urmatoare, pentru deblocarea situatiei si pentru adoptarea legii educatiei. Daca reusim sa deblocam legea educatiei, mergem mai departe, daca nu, UDMR nu va putea merge mai departe. (…) Saptamana viitoare vrem garantii ca legea educatiei va fi adoptata”, a mai spus Marko Bela.

Liderii UDMR s-au declarat extrem de ingrijorati in ultimele zile de decizia Curtii Constitutionale de miercuri, care a decis ca asumarea raspunderii pe legea educatiei nu este constitutionala si ca aceasta trebuie intoarsa in Parlament.

Curtea Constitutionala a constatat, miercuri, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii legii educatiei din Senat, de catre Executiv.

In urma acestei decizii, liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat ca a convocat Consiliul Permanent al Uniunii dupa decizia CC in cazul legii educatiei, adaugand ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate si ca progresul in dreptul minoritatilor este o conditie a prezentei UDMR in orice guvern.