"Dupa doua saptamani de minciuni flagrante, guvernul va cersi la Bruxelles, dupa ce a provocat falimentul statului prin politicile lui. Birocratii europeni ne vor gestiona afacerile. Cu toate acestea, ne-a ramas o singura putere, de a-i sanctiona pe cei responsabili de distrugerea natiunii. Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) ne vor salva economia, dar noi singuri ne putem salva natiunea", titreaza The Irish Sun, preluat de AFP.

The Irish Daily Mail denunta, de asemenea, capitularea fara precedent a Irlandei, considerand ca guvernul a pus capat unei perioade de 90 de ani de independenta, fluturand steagul alb.

The Irish Times cere chiar demisia guvernului. "Sunt necesare alegeri anticipate pentru a pune capat acestei ticalosi. Coalitia de guvernamant nu va rezista pana in primavara", subliniaza publicatia.

Prezenta misiunii comune a UE, FMI si a Bancii Centrale Europene reflecta esecul Irlandei de a gestiona propriile afaceri, se mentioneaza in The Irish Independent, care apreciaza ca statul se afla, cu siguranta, in faliment.

UE si FMI au convenit sa acorde Irlandei un imprumut de urgenta de 80-90 miliarde euro, iar oficialii celor trei parti au inceput luni dimineata sa puna la punct detaliile acordului.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au convenit sa acorde Irlandei un imprumut de urgenta de 80-90 miliarde euro, iar oficialii celor trei parti au inceput luni dimineata sa puna la punct detaliile acordului, in timp ce guvernul de la Dublin finalizeaza un buget de austeritate, scrie Mediafax.

Negocierile care au inceput joi la Dublin, intre expertii UE si FMI si guvernul local, au dat nastere duminica la o intelegere pentru un program de finantare externa de 80-90 miliarde euro, care are ca principale obiective solutionarea crizei bancare si reducerea deficitului bugetar din Irlanda.

Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, a anuntat la randul sau ca va participa la efort cu un ajutor bilateral de sapte miliarde lire (8,15 miliarde euro) pentru Irlanda.

Oficialii spera ca decizia va stabiliza pietele financiare, unde dobanzile platite de statul irlandez pentru imprumuturi au crescut la niveluri uriase, propagand un val de ingrijorare in zona euro, indeosebi in privinta Portugaliei si Spaniei, state care au de asemenea deficite si datorii mari.

Guvernul Irlandei pregateste totodata un program de austeritate pe patru ani, care ar putea fi prezentat la inceputul acestei saptamani si vizeaza probabil reducerea deficitului bugetar cu 15 miliarde euro.

Printre masurile cuprinse in programul de austeritate s-ar putea numara o noua taxa pe proprietate si taieri ale unor beneficii si servicii sociale. Totodata, reducerile de impozit aplicate populatiei cu venituri mari ar putea sa dispara.

Irlanda este cel de-al doilea stat din zona euro care intra intr-un acord cu FMI, dupa ce Grecia a semnat in luna mai pentru un program de finantare externa de 110 miliarde euro de la UE si creditorul de la Washington, cel mai mare ajutor extern acordat vreodata unei tari.