Liderii din zona euro au aprobat saptamana trecuta acordarea celei de-a sasea transe din imprumutul de 110 miliarde de euro aprobat Greciei anul trecut, dar sursele au spus ca plata va fi blocata si nu va fi acordata decat dupa referendum.

Fara aceste fonduri, Grecia ar putea intra in default (incetare de plati). "Board-ul FMI nu vrea sa dea bani Greciei si apoi sa se intrebe ce se va intampla. Board-ul vrea sa fie sigur ca Grecia isi va respecta angajamentele, iar Papandreou nu poate da aceasta siguranta", a spus sursa din FMI.

Sursa europeana a aratat ca tarile UE s-au alaturat pozitiei FMI si vor face plata numai dupa ce Fondul va obtine claritate din partea Greciei in privinta angajamentelor asumate. "Cu cat mai repede va organiza Grecia referendumul, cu atat mai repede transa va fi platita. Deocamdata, fondurile nu vor fi acordate", a mai aratat sursa din UE.

Guvernul de la Atena a luat prin surprindere pietele financiare si liderii din zona euro, anuntand luni seara ca va organiza un referendum pentru a consulta populatia in legatura cu cel de-al doilea program de salvare convenit la Bruxelles saptamana trecuta.

Citeste si

Partea intunecata a infrastructurii din China: autostrazile zac necirculate, porturile sunt neprofitabile, iar aeroporturile, goale