Autoritatile nationale, institutiile UE si institutiile financiare internationale, precum FMI, Banca Mondiala sau BERD, au convenit luni sa incerce sa incheie o a doua Initiativa de la Viena, modelata in linii mari pe cea din 2009.

In primavara lui 2009, guvernele si bancile centrale din regiune, autoritatile UE, alaturi de FMI, BM, BERD, Banca Europeana pentru Investitii si alte institutii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen si UniCredit, sa nu isi reduca expunerea pe pietele emergente in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Angajamentul din 2009 a expirat in aprilie 2010.

In prezent, bancile din zona euro se afla in plina campanie de reducere a activelor si expunerii la risc, in contextul crizei datoriilor de stat si noilor reglementari mai dure privind capitalul si rezervele.

"Am plecat de la aceasta intalnire cu un consens remarcabil. Acum trebuie sa ne asezam la masa si sa stabilim detaliile planului impreuna cu sectorul privat", a afirmat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, dupa discutii purtate luni cu reprezentantii statelor din regiune, oficiali UE, institutiile financiare internationale si observatori din partea Bancii Centrale Europene.

Berglof a declarat, marti, in sesiunea de deschidere a confeintei Euromoney organizata tot la Viena, ca intalnirea de luni a inceput tensionat, pe fondul nemultumirilor autoritatilor din statele emergente privind unele masuri recente, precum cele anuntate de banca centrala a Austriei, dar ca discutiile au evoluat pozitiv si s-ar fi creat un curent favorabil pentru sustinerea regiunii.

La intalnirea de luni de la Viena nu au participat reprezentanti din partea bancilor comerciale.

"Criza din zona euro a dezvoltat noi riscuri in sectoarele financiare ale Europei emergente, de la jumatatea anului 2011. Tensiunile din piata, in special din pietele de capital si de finantare, au rezultat in presiuni semnificative spre reducerea riscului in majoritatea tarilor", se spune intr-un comunicat transmis marti de Comisia Europeana si BERD.

Printre principalele grupuri financiare vizate se numara Erste, Raiffeisen, UniCredit si grupul belgian KBC, potrivit Reuters.

Scopul noii Initiative, supranumita in comunicat "Vienna 2.0", este mai putin ambitios decat in 2009, vizand incetinirea ritmului de reducere a expunerii si riscului pentru a evita o criza de finantare in Europa emergenta, si nu mentinerea expunerii pe aceste piete, potrivit Reuters.

Directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic, a declarat la Viena ca grupul bancar este hotarat sa ramana pe pietele din Europa emergenta, insa ritmul in care Autoritatea Bancara Europeana vrea sa impuna consolidarea capitalului face acest obiectiv tot mai dificil de indeplinit.

La intalnirea de luni au participat reprezentanti ai autoritatilor din tarile de origine ale grupurilor bancare si din tarile unde acestea au subsidiare, oficiali ai Comisiei Europene, Autoritatii Bancare Europene, Consiliului European privind Riscul Sistemic, Fondului Monetar International, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Europene pentru Investitii si Bancii Mondiale.

Din partea Bancii Nationale a Romaniei a participat viceguvernatorul Cristian Popa si un reprezentant al Directiei Supraveghere din BNR.