Pana sa vedem cat de grava o sa fie situatia, toti cei care lucreaza in comert au facut o noapte alba. Asta pentru ca toata lumea a trebuit sa fie gata in timp util cu modificarile in soft si cu etichetele pentru clienti.

De exemplu, cu ajutorul unui sistem informatic, un telefon mobil si-a schimbat pretul in mai multe magazine in acelasi timp.

La alimente a fost ceva mai complicat. Sunt zeci de mii de produse, asa ca a fost dificil de socotit si de facut atatea si atatea etichete. Daca un salam de vara costa pana la 1 iulie 12,5 lei, acum costa cu 5% mai mult, adica 13,10 lei. Iar laptele, de la 3,60 lei a crescut la 3,75 lei.

Carburantii s-au scumpit cu pana la 22 de bani pe litru, iar gazul cu 4 bani pe metrul cub.

Sunt si voci care spun ca acum clientii lor nu vor avea un soc, in sensul ca o vreme se vor pastra preturile vechi. Este si cazul a trei lanturi de hipermarketuri, care mentin preturile la promotii pana la epuizarea stocurilor.

Reprezentantii magazinelor ii avertizeaza pe clienti ca exista riscul sa apara erori in preturile afisate sau o parte din marfa sa nu aiba pretul nou.

Pana una, alta, miercuri a fost aglomeratie. Oamenii au incercat sa isi faca stocuri la unele produsele de baza, cum ar fi ulei, zahar, faina, sucuri si apa, pe care le-au cumparat la preturi cu TVA de 19%.