Bjuteriile erau cumparate, fara acte, de la casa de amanet, locul unde saracia i-a impins pe multi sa-si duca bunurile de valoare. Pentru un inel de trei grame, omul obtine doar 175 de lei, si asta pentru ca pietrele se scad din gramaj, nu se iau in considerare.

Asta in timp ce la un magazin tocmai pietrele ridica pretul: de exemplu, un inel de nici doua grame depaseste 1200 de lei.

60 de case de amanet din toata tara sunt vizate de politistii de la investigarea fraudelor.

Asadar, traficantii luau bijuteriile cu kilogramul. Plateau probabil nu mai mult de 70 de lei pe gram. Le duceau la o fabrica de lenjerie de corp din Ceptura, Prahova, a carei activitate este suspendata de mai mult timp si care fusese transformata intr-o topitorie clandestina, in mare secret.

Bijuteriile erau transformate in lingouri. Cele de aur maximum 900 grame, cele de argint pana la 3 kilograme. Erau ascunse apoi in autocarele care fac legatura intre Bucuresti si Istanbul. Asa, sustin poltistii de la fraude economice, tone de aur si argint au parasit romania, iar profitul a depasit 30 de milioane de euro.

In ultimii 15 ani pretul aurului in Turcia a crescut de cel putin trei ori. Daca in anii '90, romanii se imbogateau aducand bijuterii de acolo si vanzandu-le aici, pentru ca pretul la Istanbul era mai mic, acum situatia s-a inversat. Saracia ii face pe romani sa-si vanda aurul pe bani putini: un gram de aur de 14 karate ajunge la 71 de lei. In Turcia, acelasi gram valoreaza cel putin 100 de lei.