Elvetia este cel mai mare centru bancar offshore, cu active atrase de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit New York Times, preluat de Mediafax.

Multe persoane bogate din Germania isi tin banii in bancile elvetiene pentru a evita plata de taxe. Situatia a inceput, insa, sa se schimbe dupa ce guvernul de la Berlin, sub presiunea crizei financiare, a inceput sa investigheze agresiv evazionistii.

UBS va cauta sa mentina relatii pe termen lung doar cu clientii care isi platesc taxele conform legilor din Germania, a declarat, vineri, presedintele UBS, Axel Weber. Oficialul nu a explicat cum va proceda banca in cazul clientilor care nu-si achita corect taxele.

"Ne asteptam ca toti clientii din Germania sa poata demonstra pana la sfarsitul anului urmator ca si-au platit taxele", a declarat Weber pentru cotidianul german Boersen-Zeitung, intr-un interviu publicat vineri.

Parlamentul german a renuntat anul trecut la intentia de a acorda o amnistie fiscala evazionistilor care isi declara averea, insa multi germani si-au dezvaluit totusi activele ascunse in Elvetia, in mare parte din cauza temerilor ca vor fi descoperiti de autoritati, care cumpara de la informatori date descpre clientii bancilor elvetiene.

O alta banca importanta din Elvetia, Credit Suisse, a informat in luna aprilie ca va inceta pana la sfarsitul anului relatiile de afaceri cu clientii germani care refuza sa-si rezolve problemele legate de neplata taxelor. Banca a platit in urma cu doi ani 150 de milioane de euro pentru a incheia amiabil o investigatie in care angajatii din Duesseldorf erau acuzati ca au ajutat cetateni germani sa evite plata contributiilor fiscale.

Julius Baer a incheiat o intelegere similara, in timp ce UBS nu a ajuns inca la un acord fiscul german.