O paritate mai ridicata decat cea de marti a fost anuntata de banca centrala pe 21 iunie, cand euro a fost la 4,5209 lei. 

Leul a recuperat usor din scaderea fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar coborad la 3,29902 lei/dolar. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 3,3009 unitati, reprezentand cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,3101 lei. 

Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a coborat de la 3,6507 lei/franc la 3,6395 lei/franc.

Cotatiile monedei nationale au urcat pana la 4,5 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de marti, insa dupa prima ora de tranzactionare cursul s-a intors spre 4,4950 lei/euro, aproape de inchiderea de luni, intr-o piata calma, spun dealerii. 

Valutele din regiune consemnau, de asemenea, oscilatii reduse in raport cu euro. 

Monedele statelor emergente au scazut in ultima saptamana ca urmare indirecta a intaririi dolarului. De regula, cand dolarul este considerat de investitori un plasament mai sigur decat euro, intarirea monedei americane in raport cu euro determina si scaderea monedelor statelor din regiune, care sunt considerate mai riscante decat moneda unica. 

Totusi, leul s-a depreciat mai lent decat monedele statelor din regiune in ultimele zile in conditiile in care in luna decembrie a scazut cu 1% in raport cu euro, in timp ce zlotul si forintul s-au intarit cu 1,3% - 1,5%. 

In ultimele trei sedinte, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei a urcat cu 3,08 bani (0,7%), de la 4,4639 lei/euro in data de 30 decembrie la 4,4947 lei/euro in sedinta de luni, cand a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni. 

Leul s-a depreciat luni si in raport cu dolarul american, pentru a patra sedinta consecutiv, iar rata de referinta leu/dolar a urcat cu 1,21 bani (0,37%), la 3,3009 unitati. O paritate mai mare decat cea de luni a fost afisata de BNR pe 21 noiembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,3101 lei.  Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a urcat de la 3,6498 lei/franc la 3,6507 lei/franc. 

Dobanzile practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi se plasau la 1-1,5% pe an. Dobanzile sunt inca mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric.  Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt apropiate de dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.