BNR a cotat miercuri euro la 4,7569 lei.

De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,2034 lei, în creştere cu 1,51 bani (0,36%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,1883 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, cu 2,67 bani (0,64%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,2213 lei, comparativ cu 4,1946 de lei/franc.

Gramul de aur s-a scumpit cu 41,22 bani (0,24%), până la 173,4522 lei, de la 173,0400 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Vineri dimineaţa, pe piaţa interbancară, intervalul de tranzacţionare pentru euro/leu era cuprins între 4,7610 şi 4,7752 lei.

Potrivit economistului-şef al BCR, Horia Braun, deprecierea leului consemnată vineri dimineaţa este mai degrabă rezultatul faptului că joi nu a fost zi de tranzacţionare în România în schimb leul s-a putut cota de către dealeri internaţionali şi atunci cursul a reflectat mai degrabă nişte fluxuri şi/sau cotaţii în afara pieţei locale.

"Sincer cred că deprecierea din această dimineaţă e mai degrabă rezultatul faptului că ieri nu a fost zi de tranzacţionare în România în schimb leul s-a putut cota de către dealeri internaţionali şi atunci cursul a reflectat mai degrabă nişte fluxuri şi/sau cotaţii în afara pieţei locale. Eu unul nu cred ca avem de-a face cu un atac speculativ, în sensul ca unii jucători de pe piaţă să parieze pe o depreciere puternică a leului punând în joc sume mari. Pare mai degrabă o repoziţionare a participanţilor la piaţă într-o zonă mai sigură, dată fiind incertitudinea privind parametri în care vor opera în viitor pieţele financiare din România. Avem incertitudini privind valoarea taxei pe activele bancare (în sensul în care aceasta va depinde de nivelul ROBOR) şi a impactului sau asupra economiei, incertitudini privind viitorul sistemului de pensii private obligatorii, privind investiţiile din domeniul energetic şi telecom s.a.m.d. De asemenea, poziţia BNR este una dificilă în contextul poziţiei actuale a economiei româneşti, aflată într-un ciclu de expansiune care venit însă mână în mână cu erodarea competitivităţii şi a dus la umflarea deficitului extern", a spus Horia Braun, citat de Agerpres.

El a afirmat că un curs mult depreciat periclitează obiectivul de atingere a ţintei inflaţioniste, deci e un reglaj foarte fin aici pe care política monetară a BNR trebuie să îl asigure.

"Cu siguranţă că poziţia băncii centrale devine şi mai dificilă în momentul în care există presiuni din partea guvernului ca, pe de o parte, dobânzile să scadă (vezi justificarea introducerii taxei bancare legată de ROBOR), iar pe de altă parte cursul să rămână stabil. Atunci când investitorii străini îşi pierd încrederea, nu poţi avea şi una şi alta. Cel puţin nu într-o economie de piaţă funcţională. Ipoteza mea de bază rămâne însă una în care ne vom plasa într-o zonă de rezonabilitate din punctul de vedere al politicilor fiscală şi monetară, caz în care nu cred ca vom asista la o depreciere semnificativă de aici până la finalul acestui an. La acest orizont, prognoza noastră rămâne de 4,77 lei pentru 1 euro", a mai declarat Horia Braun.